Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon anunță că renunță…

Igor Dodon anunță că renunță la călătoria în România, după ce PA a solicitat plasarea sa în arest la domiciliu: „Nu le voi da posibilitate adversarilor mei politici de a mai specula la acest subiect”

Sursa: Igor Dodon/Facebook

Ex-președintele Igor Dodon susține că nu va mai pleca în România pentru a-și însoți fiul la un tratament de reabilitare post-COVID-19, așa cum a solicitat la 19 ianuarie magistraților Curții Supreme de Justiție. Motivul invocat de fostul șef de stat este interdicția de a călători aplicată soției sale, care ar fi trebuit să meargă cu ei, „dar și presiunile și persecutările la adresa medicilor care au eliberat prescripția pentru reabilitare”.

„Vom căuta soluții alternative de tratament în țara noastră. Renunțăm la deplasarea cu scop medical în țara vecină pentru a stopa presiunile inumane în adresa medicilor de la Chișinău, dar și asupra membrilor familiei mele. Am declarat că nu am de gând să mă eschivez de la justiție și nu le voi da posibilitate adversarilor mei politici de a mai specula la acest subiect”, a scris Dodon pe rețele sociale, atașând dispozitivul încheierii CSJ.

Galina Dodon, soția fostului președinte al R. Moldova, a fost recunoscută, în luna iunie 2022, în calitate de complice în dosarul de îmbogățire ilicită, pornit pe numele soțului său, și are interdicția de a părăsi țara.

Joi, 26 ianuarie, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a înaintat un demers la CSJ privind înlocuirea măsurii preventive în privința fostului președinte al țării, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.

Procurorii solicită înlocuirea măsurii obligarea de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu, în contextul în care, potrivit PA, medicul care a semnat actul ce ar confirma necesitatea deplasării lui Igor Dodon peste hotare a declarat că „nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege”.

La 19 ianuarie 2023, apărătorii lui Igor Dodon în ședință de judecată au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească R. Moldova, în perioada 28 ianuarie – 5 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post Covid-19, în România, a fiului său, anexând în acest sens un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare. Potrivit PA, avocații lui Igor Dodon au motivat necesitatea încuviințării părăsirii prin prezentarea Trimiterii-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie 2023.

În ședința de judecată procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă. La 25 ianuarie 2023 medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege.

Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul”, a anunțat PA.

Totodată, potrivit procurorilor anticorupție, medicul a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în R. Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției Covid-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări.

„În aceste circumstanțe, la 26 ianuarie 2023, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal”, a mai anunțat PA.


Pe 6 ianuarie 2023, judecătorii CSJ au admis demersul procurorului privind prelungirea termenului măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pentru alte 60 de zile, în privința lui Igor Dodon.

Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 18 noiembrie. Fostul șef de stat a fost plasat atunci sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara.

În așa-numitul dosar „kuliok”, fostul președinte al R. Moldova este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, iar în dosarul „Energocom”, fostul președinte este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Igor Dodon spune că nu înțelege de ce este învinuit, dar se declară nevinovat. „Acest caz va fi predat la facultățile de drept”. Reportaj de la ședința de judecată în dosarul „kuliok”

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce CA Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-i transmită lui Cornel.

Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Ulterior, Dodon declara public că ar fi jucat un rol în cadrul acelor discuții, cu scopul de a-l debarca pe Plahotniuc de la guvernare.

Igor Dodon era bănuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.