Igor Ceaika a renunțat la televiziunile moldovenești. Primul în Moldova și Accent TV declară noi proprietari beneficiari
Posturile de televiziune Primul în Moldova și Accent TV nu mai sunt deținute de Igor Ceaika, om de afaceri și fiul fostului procuror general din Rusia, și nici de businessmanul Vadim Ciubara. Potrivit unui răspuns al Consiliului Audiovizualului pentru Media Azi, noii beneficiari sunt cetățenii ruși Samvel Grigorian și Natalia Ermilova.
Potrivit Media Azi, datele oficiale arată că modificările în acționariatul companiei care deține posturile Primul în Moldova și Accent TV au fost înregistrate la mijlocul verii. Este vorba de întreprinderea Media Invest Service din Federația Rusă, deținută anterior de Igor Ceaika (51%) și Vadim Ciubara (49%). Media Invest Service este fondatoarea Telesistem, căreia îi aparțin licențele de emisie pentru cele două canale.
În prezent, proprietara firmei este compania Объединенные Ресурсы (din rusă, Resurse Unite) în proporție de 100%, se arată într-un răspuns oficial al Consiliului Audiovizualului. Potrivit documentului, proprietarii companiei, fondată în 2020, sunt Samvel Grigorian (50%) și Natalia Ermilova (50%). CA mai precizează că informațiile, oferite de Telesistem, se referă la data de 13 august, iar modificările în lista fondatorilor Media Invest Service au fost introduse pe data de 11 august, de altfel, ziua în care Media Azi a solicitat informația.
Datele oferite de către Consiliu coincid cu cele din Registrul de stat al persoanelor juridice din Federația Rusă. Mai mult, în acte sunt trecute și raporturi de grevări juridice între Igor Ceaika și Media Invest Service. Pe 30 iunie 2021 a fost semnat un contract de gaj, Ceaika figurând drept creditor gajist. Documentul arată că modificările au fost introduse în baza de date pe 7 iulie. Totodată, Vadim Ciubara și-a pierdut cotele în acționariatul companiei, dar și-a păstrat funcția de administrator, iar modificările în actele publice au fost operate pe 11 august, așa cum a anunțat și CA.
Omul de afaceri Samvel Grigorean figurează și în calitate de fondator al întreprinderii Tandem din Sankt Petersburg, care activează în domeniul construcțiilor și are aceeași adresă juridică ca și Объединеные Ресурсы.
În decembrie 2019, Igor Ceaika, om de afaceri și feciorul cel mic al ex-procurorului general din Federația Rusă, a obținut cota parte de 51% în compania Media Invest Service, în timp ce Vadim Ciubara deținea 49%.
Rapoartele de monitorizare ale societății civile și cele ale Consiliului Audiovizualului au arătat că posturile respective au favorizat Partidul Socialiștilor și pe fostul președinte Igor Dodon în ultimele scrutine electorale.
Ce îi leagă pe Ceaika și Dodon
Relațiile dintre Ceaika și Dodon sunt mai vechi. În februarie 2019, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a anunțat că, potrivit unor documente confidențiale, Chaika era, încă în 2017, unul dintre sponsorii Fundației „Din Suflet”, gestionată de Galina Dodon. Astfel, pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro deschis la Victoriabank din Chișinău al Fundației „Din suflet” a intrat suma de 70 de mii de euro, iar banii au fost virați dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika. Igor Ceaika este și partener de afacei cu fratele președintelui, Alexandru Dodon.
În februarie 2019, pe final de campanie electorală parlamentară, erau eliberați piloții Lionel Buruiană, 37 de ani, şi Mihai Crihana, 54 de ani, care se aflaseră în prizonieratul talibanilor din Afganistan din noiembrie 2015. Atunci presa a scris că eliberarea celor doi fusese negociată de o organizație rusească, „Delovaya Rossia”, şi de unul dintre co-preşedinţii acesteia, Igor Iurevici Cheaika.
ZdG a scris, în februarie 2019, că în perioada președinției lui Dodon, Igor Cheaika a fost de mai multe ori la Chişinău şi la Comrat, punând la cale mai multe afaceri cu Găgăuzia, dar şi cu Transnistria, prognozând importante investiţii ruseşti în stânga Nistrului. De altfel, pe siteul organizaţiei „Delovaya Rossia”, www.deloros.ru, găsim zeci de informaţii despre tranzacţii economice, curente sau de viitor, cu firme din diverse zone, inclusiv din Republica Moldova.