Guvernul susține că întreprinde măsuri pentru a menține Serviciul Social „Asistență Personală” în municipiul Chișinău
Guvernul a aprobat măsuri pentru menținerea Serviciului Social „Asistență Personală” în municipiul Chișinău. Astfel, asistenții personali din capitală, cărora li s-a redus programul de lucru sau le-au fost încetate raporturile de muncă, prin decizia Primăriei, vor fi reangajați cu normă întreagă sau prin cumul, până la o normă întreagă.
Decizia a fost luată în scopul sprijinirii persoanelor cu dizabilități severe și oferirii accesului egal la serviciile sociale. Acestea vor putea fi prestate de Agenția pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă, în cadrul căreia, până în prezent, au fost angajați 1 215 de asistenți personali, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS).
„Asistenților personali cărora, prin decizia Primăriei Chișinău, le-au fost încetate raporturile de muncă sau diminuată norma de muncă au primit un suport financiar pe parcursul mai multor luni, până la reglementarea normativă a posibilității de a-i angaja în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.
Serviciul Social „Asistență Personală” are o importanță fundamentală în asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități severe, atât adulți, cât și copii, contribuind la independența lor și integrarea în societate”, mai notează Ministerul.
Agenţia Naţională Asistenţă Socială a fost reorganizată şi redenumită în Agenţia pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în decembrie 2023 de Guvern. Agenţia va avea în continuare statut de autoritate administrativă în subordinea Ministerului şi va fi responsabilă de gestionarea serviciilor sociale cu specializare înaltă și implementarea politicii statului în domeniile de activitate ce îi sunt încredinţate. Efectivul Agenţiei urmează să fie de 10 angajaţi şi va avea ca responsabilitate să gestioneze cele 15 instituţii sociale în care MMPS are calitatea de fondator.
Pe 3 ianuarie, a fost semnat un ordin de către Vladimir Bolocan, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) a Consiliului Municipal Chișinău, care prevedea concedierea asistenților personali ce sunt la pensie și a celor 190 de asistenți personali care primeau anterior salarii din Fondul de susținere a populației finanțat de Guvern, dar și reducerea salariilor cu 50% a celor rămași.
Astfel, mai mulți asistenți personali au ieșit în luna martie la protest. Manifestanții s-au adunat la Primăria municipiului Chișinău cu pancarte pe care scria: „Oamenii cu nevoi speciale tot au drepturi” și „stop genocid”. Primarul general Ion Ceban a acuzat partidul de guvernământ, care, potrivit lui, „trebuie să asigure finanțare egală”.