Guvernul britanic: Toți călătorii care sosesc în Anglia trebuie să prezinte un test COVID negativ
Guvernul britanic a anunţat vineri că toţi călătorii care sosesc în Anglia, inclusiv cei care locuiesc acolo, vor trebui, începând de săptămâna viitoare, să prezinte un teste COVID negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea deplasării.
Secretarul pentru transport Grant Shapps a anunțat că, începând cu săptămâna viitoare, pasagerii care sosesc cu barca, avionul sau trenul vor trebui să facă un test cu până la 72 de ore înainte de a pleca din țara în care se află, pentru a ajuta la protejarea împotriva noilor tulpini de coronavirus, cum ar fi cele văzut în Danemarca și Africa de Sud.
Acțiunea decisivă de astăzi este ca răspuns la schimbările observate în transmiterea virusului atât pe plan intern, cât și pe tot globul. Testarea înainte de plecare va proteja călătoria și va oferi un element suplimentar de siguranță împotriva cazurilor importate de coronavirus în plus față de autoizolarea obligatorie de 10 zile pentru sosiri, ajutând la identificarea persoanelor care pot fi infectate în prezent și împiedicându-le să călătorească în Anglia.
În cazul nerespectării acestor reglementări, există riscul unei amenzi imediate de 500 de lire sterline (553 euro).
Sunt prevăzute şi excepţii, în special pentru transportatorii rutieri şi copiii cu vârsta sub 11 ani.
La sfârşitul lunii decembrie, autorităţile britanice au restricţionat sosirile din Africa de Sud, unde a fost identificată o nouă variantă a coronavirusului.
De la jumătatea lunii decembrie, carantina cu durata de zece zile poate fi scurtată la cinci zile în cazul unui rezultat negativ la cel puţin cinci zile de la sosire, măsură destinată redresării industriei transporturilor.
Confruntată cu un focar de contaminări atribuit unei variante a virusului, Marea Britanie este ţara europeană cu cel mai mare număr al deceselor provocate de COVID-19. Peste 78.500 de decese s-au produs în termen de 28 de zile de la un test pozitiv, scrie Agerpres.
Strategia guvernului britanic de combatere a epidemiei se bazează în principal pe izolare, care a început oficial miercuri în Anglia, precum şi pe administrarea accelerată a celor două vaccinuri autorizate, Pfizer/BioNTech şi Oxford / AstraZeneca.