Guvernul atenționează despre o scrisoare falsă atribuită Comisiei Europene privind refuzul de a oferi ajutor sectorului agricol din R. Moldova
Guvernul a anunțat joi, 26 septembrie, despre o scrisoare falsă care circulă în spațiul public, pretinzând a fi un răspuns din partea Comisiei Europene referitor la solicitările autorităților de la Chișinău privind susținerea agriculturii din R. Moldova.
În documentul atribuit Comisiei Europene se menționează că R. Moldova i s-ar fi refuzat ajutorul pentru că o sumă de bani a fost deja alocată mai multor state membre.
Totuși, la sfârșitul „scrisorii” datate cu 24 septembrie, aceeași zi în care Ministerul Agriculturii a anunțat despre expedierea unor scrisori mai multor state, autoritățile sunt îndemnate să ofere „sprijin amplu pentru Ucraina” și să nu „extindă licențele de import pentru cereale, porumb și floarea-soarelui în Moldova”.
„Aceasta scrisoare este un fals! Erorile de format și conținut confirmă că documentul nu provine de la o instituție oficială a Uniunii Europene.
Rugăm cetățenii și partenerii noștri din sectorul agricol să trateze cu atenție sursele de informare și să verifice întotdeauna veridicitatea informațiilor.
Toate informațiile oficiale sunt comunicate exclusiv prin canalele noastre oficiale de comunicare și în colaborare cu instituțiile europene”, a transmis Prima Sursă, canalul de Telegram administrat de Guvern.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a semnat marți, 24 septembrie, scrisorile oficiale adresate celor 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească.
Declarația privind necesitatea de sprijin a fost făcută anterior la Bruxelles, unde ministrul Vladimir Bolea a fost pentru o serie de discuții strategice legate de colaborarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul agricol și sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii.
Inițiativa acestui fond a fost discutată ulterior și în cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, „aceasta fiind ca o reacție la provocările tot mai acute cu care se confruntă fermierii din Republica Moldova”, afectați de seceta severă și schimbările climatice din ultimii ani, notează sursa citată.
Fondul de Dezvoltare și Solidaritate are ca scop sprijinirea financiară a fermierilor, modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii din țară.
În cadrul declarației făcute la Bruxelles, Vladimir Bolea a subliniat importanța unei susțineri coordonate din partea țărilor membre ale UE pentru ca sectorul agricol din Republica Moldova să poată progresa și contribui la stabilitatea economică a regiunii. El a evidențiat că acest fond ar reprezenta nu doar un sprijin economic, ci și un gest de solidaritate și parteneriat între Uniunea Europeană și Republica Moldova.
VIDEO Criză în agricultură: două secete, pierderi pentru fermieri și ajutoare întârziate
Anul 2024 a fost marcat de temperaturi record în toată lumea, iar Republica Moldova nu a făcut excepție. Timp de două săptămâni, temperaturile s-au menținut peste 40 de grade Celsius, afectând grav domeniul agriculturii.
Sectorul agricol este principala sursă de venit în Moldova. În acest sector este angajată aproximativ o treime din forța de muncă. Agricultorii moldoveni au organizat proteste și au cerut instituirea stării de urgență. Însă, până-n prezent, autoritățile au creat doar o comisie specială în vederea elaborării măsurilor pentru depășirea crizei.
Cum fac față fermierii problemelor cauzate de secetă și ce ajutor așteaptă de la stat, citiți în materialul Ziarului de Gardă.