Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul anunță că va acorda…

Guvernul anunță că va acorda compensații de până la 10 mii de lei deținătorilor de patentă care trec la activitatea independentă

Foto-simbol

Comercianții cu amănuntul în bază de patentă care vor trece la activitatea independentă vor primi compensații de până la 10 mii de lei pentru procurarea caselor de marcat și amenajarea locului de muncă. În acest sens, Guvernul a aprobat miercuri, 28 iunie, Regulamentul privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice care desfășoară activități independente.

Potrivit Guvernului, cererile pentru solicitarea compensațiilor pot fi depuse, până la data de 31 august curent, în format online, pe pagina www.oda.md sau la subdiviziunile teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Compensațiile se vor acorda în termen de 30 de zile de la acceptarea cererii, pentru cheltuielile suportate începând cu 1 ianuarie 2023. 

Cei care trec la regimul fiscal de activitate independentă o pot face prin procurarea caselor de marcat și control și depunerea cererii la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat (SFS), în baza buletinului de identitate sau online, prin intermediul portalului www.sfs.md, cu aplicarea semnăturii electronice. După care, solicitanții vor fi înregistrați în sistemul fiscal și vor putea beneficia de compensarea cheltuielilor pentru reutilarea locului de muncă. 

Luni dimineață, 26 iunie, aproximativ 200 de deținători de patentă în comerț s-au adunat la o acțiune de protest în fața Guvernului. Aceștia s-au declarat nemulțumiți față de interdicția impusă de autorități, începând cu 1 iulie, și anume, trecerea de la activitatea în baza patentei de întreprinzător la un regim simplificat de activitate independentă. Manifestanții au scandat: „Noi vrem patenta!”.

„Am venit să protestăm pașnic, pentru că ne pasă de țara noastră (…). Noi nu existăm, noi supraviețuim. Jos mâinile de pe patentă (…)”, a spus o protestatară.

La scurt timp de la începutul manifestației, Viorel Garaz, secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a ieșit în fața protestatarilor.

„(…) Nimeni nu vă alungă din piață. Nimeni nu vă alungă din piață. Cum ați lucrat în piețele voastre așa și lucrați. N-aveți nevoie de firmă, nici de contabil. Unicul lucru care se schimbă și ce aveți de făcut de la 1 iulie e să luați un aparat de casă (…)”, a declarat el.

Începând cu 1 iulie 2023, activitatea în baza patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul va fi înlocuită cu un regim simplificat de activitate independentă.