Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul a aprobat modificările pentru…

Guvernul a aprobat modificările pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului și a compensațiilor în facturi printr-un mecanism unificat de compensare

Sursa: Gov.md

În acest an, Guvernul va pune în aplicare un mecanism unificat de compensare. Acesta va include compensații aplicate direct în facturi, pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, dar și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi, de exemplu, lemn și cărbune.

Astfel, conform unui comunicat de presă emis de Ecxecutiv, una din modificări este în integrarea ajutorului pentru perioada rece a anului în sistemul de plată a energiei, „în scopul simplificării procesului de acordare a ajutorului”. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv în ședința de vineri, 27 octombrie.

Compensațiile urmează a fi acordate doar în baza cererilor depuse de cetățeni pe portalul compensatii.gov.md. Spre deosebire de sezonul rece precedent, persoanele care nu se vor înregistra în sistemul informațional nu vor beneficia de compensații.

„Procedura a fost simplificată, iar cetățenii care nu reușesc să se înscrie, sunt rugați să apeleze la bibliotecarii sau asistenții sociali din localitate”, menționează Guvernul.

Sistemul va genera lunar, până la data de 28, lista beneficiarilor eligibili cărora li s-a stabilit compensația la energie sub formă de plată monetară – 800 de lei, cu 100 de lei mai mult decât anul trecut, în corespundere cu categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Compensația va fi achitată de Casa Națională de Asigurări Sociale pe conturile personale ale beneficiarilor, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).

Modificările aprobate de Guvern includ și adăugarea a două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „vulnerabilitate extremă” și „vulnerabilitate primară”. În sezonul precedent, existau 5 categorii de vulnerabilitate energetică, iar extinderea acestora va permite „țintirea mai exactă” a celor mai sărace gospodării și oferirea „unor compensații mai corecte în asemenea circumstanțe”, potrivit autorităților.

La stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică se va ține cont și de gradul de dizabilitate severă a membrilor gospodăriei casnice. Totodată, la calcularea venitului gospodăriei nu se vor lua în calcul indemnizațiile acordate pentru copii.

Categoria de consumatori fără vulnerabilitate energetică va fi acordată membrilor gospodăriilor casnice care au înregistrat, în anul precedent sezonului rece, venituri din dividende mai mari de 1 milion de lei.

„Adăugarea acestui criteriu este necesară pentru a evita acordarea compensațiilor cu categorii ridicate persoanelor care au un nivel de bunăstare înalt. În același timp, documentul prevede adăugarea plafoanelor la atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, pentru a evita atribuirea categoriilor de „vulnerabilitate energetică ridicată” persoanelor care au realizat venituri suficiente pentru achitarea cheltuielilor pentru consumul de resurse energetice”, mai menționează sursa citată.

Categoriile de consumatori cărora li se va atribui cel mult categoria de vulnerabilitate energetică medie:

1) consumatorilor casnici pentru care costul energiei în perioada rece anului este mai mare decât echivalentul costului a 350 m3 de gaze naturale la prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în vigoare la data de 15 noiembrie a anului în curs;

2) consumatorilor cu un cost al energiei în perioada rece a anului pentru gospodăria casnică estimat mai mare sau egal cu echivalentul costului a 175 m3 de gaze naturale la prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în vigoare la data de 15 noiembrie a anului în curs, care au indicat în cerere un venit global al familiei mai mic de 25% din costul estimat al energiei și pentru care nu au fost
identificate date privind veniturile familiei în sistemele și resursele informaționale de stat;

3) consumatorilor casnici, membrii gospodăriilor cărora au realizat în anul precedent anului în care începe perioada rece a anului venituri din dividente mai mari decât 300 de mii lei.

Totodată, La calcularea venitului global lunar al gospodăriei casnice estimat, pentru fiecare persoană care a împlinit 22 ani, care în perioada mai-octombrie a anului în care începe perioada rece a anului nu a avut statut de pensionar, șomer, beneficiar de alocație socială sau ajutor social și nu studiază la o formă de învățămînt cu frecvență, precum și pentru persoanele care au fost identificate ca prestând muncă nedeclarată, se va considera cel puțin un venit lunar echivalent cu venitul net din salariul minim pe economie pentru anul în care începe perioada rece a anului (după impozite și contribuții, cu aplicarea scutirii personale), dacă venitul declarat este mai mic decât acest cuantum.