Guvernul a alocat 8,5 milioane de lei pentru organizarea activităților dedicate sărbătorilor de iarnă. Detalii de la ministrul Culturii
Cabinetul de miniștri a alocat 8,5 milioane de lei pentru organizarea activităților dedicate sărbătorilor de iarnă în perioada 24 decembrie 2021 – 10 ianuarie 2022. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat miercuri, 8 decembrie, de către Guvern.
În cadrul ședinței Executivului, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a afirmat că își asumă responsabilitatea să organizeze „la cel mai înalt nivel sărbătorile de iarnă” și că târgurile de Crăciun vor fi organizate și în alte localități din țară.
„Iarna și sărbătorile de iarnă iau ca prin surprindere autoritățile. Nu este aplicabil în cazul de față. Am fost plăcut surprinși de faptul că rata incidențelor COVID-19 a scăzut considerabil, astfel încât Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică a micșorat codul de alertă practic în ultimul timp de la „roșu” la „galben”, trecând prin cel portocaliu. Acest cod galben a fost instituit pe data de 5 decembrie curent, ceea ce ne-a umplut de optimism și ne-a îndemnat să venim cu această inițiativă să organizăm sărbătorile de iarnă.
Am stabilit un plafon financiar de 8 milioane 500 de mii de lei, ceea ce este la limita de jos a sărbătorilor de iarnă organizate anterior ca și limită de buget. Luând în considerație termenii extrem de restrânși nu avem cum mări timpul pus la dispoziție până la declanșarea sărbătorilor. Trebuie să ne mișcăm foarte repede. În legătură cu acest lucru. Ministerul Culturii își asumă responsabilitatea să organizeze la cel mai înalt nivel aceste sărbători, reducându-se nu doar la organizarea târgurilor de Crăciun tradițional, ci și la organizarea altor evenimente care vor avea loc și în localitățile din țară. Artiști populari vor fi invitați la Chișinău să-și expună talentul. Meșterii populari își vor expune mărfurile în căsuțele din târguri”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
În context, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a îndemnat persoanele, care vor participa la activitățile dedicate sărbătorilor de iarnă, să se vaccineze și să respecte măsurile de sănătate publică.
„Mă bucur că putem să sărbătorim Crăciunul și toate sărbătorile și vreau să adresez un mesaj tuturor ca toate aceste activități să aibă loc cu respectarea măsurilor de precauție și invităm toți participanții, inclusiv și cei care vor fi actori, persoane active care vor promova acest spirit de sărbătoare sau spectatori – să se vaccineze”, a declarat Nemerenco.
Primăria municipiului Chișinău a publicat, pe 25 noiembrie, Programul acțiunilor și manifestărilor cultural-artistice dedicate sărbătorilor de iarnă desfășurate în capitală.
În capitală, startul sărbătorilor de iarnă a fost dat, pe 1 decembrie, cu inaugurarea pomului de Crăciun și a iluminatului de sărbătoare.
Anul trecut, în perioada 1 decembrie – 14 ianuarie, au fost amenajați pomi de Crăciun și în sectoarele orașului, inclusiv: în scuarul Complexului memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”, din bd. Moscovei; în Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor; aleea bd. Mircea cel Bătrân, intersecție cu str. Petru Zadnipru – la rond; aleea bd. Mircea cel Bătrân, intersecție cu str. Alecu Russo; aleea bd. Mircea cel Bătrân, intersecție cu str. Igor Vieru; Havuzul Pietonal, bd. Decebal, 22; scuarul Preturii Botanica, str. Teilor, 10, bd. Dacia, intersecție cu str. N. Zelinschi; șos. Muncești, 400; Scuarul „Mihai Dolgan”, str. Bulgară, 43; Scuarul „Mihai Eminescu”; Scuarul Medicilor, str. V. Dokuceaev, 11, Scuarul „Doina și Ion Aldea Teodorovici”; Scuarul CC „UNIC”.