Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Gospodăriile vulnerabile energetic vor afla…

Gospodăriile vulnerabile energetic vor afla astăzi valoarea compensației acordate pentru luna decembrie

Sursă: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Gospodăriile vulnerabile energetic vor afla astăzi suma compensației acordate pentru luna decembrie. Decizia privind valoarea compensației pentru luna decembrie va putea fi vizualizată în cabinetul personal începând de vineri, 10 ianuarie. 

În acest an, compensațiile pentru energie se acordă sub formă monetară direct fiecărei gospodării eligibile, pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă.

Anterior, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că, în luna decembrie 2024, aproximativ 680 000 de gospodării casnice s-au calificat pentru a beneficia de compensații la energie, iar bugetul necesar pentru luna decembrie este estimat la 500 de milioane de lei.

Toți cei înscriși în sistem sunt verificați repetat în fiecare lună, iar valoarea compensațiilor ar urma să se ajusteze conform creșterii tarifelor. Consumatorii casnici pot solicita compensații pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.

Guvernul a aprobat, în ședința de luni, 30 decembrie, ajustarea indicatorilor la calculul compensațiilor pentru energie pentru perioada decembrie 2024 – martie 2025. Astfel, compensațiile la energie sub formă de plată monetară, în special pentru cei care consuma gaze naturale, vor crește.

Modificările vin să „atenueze impactul” generat de majorarea tarifelor la gazele naturale, de la 1 decembrie 2024, prin ajustarea formulelor de calcul pentru compensații. 

Valoarea minimă a compensației a crescut de la 300 de lei la 500 de lei pentru toate tipurile de energie. Valoarea maximă va spori de la 800 de lei la 1 000 de lei pentru gaze naturale, iar pentru energia termică, electricitate și combustibil solid valoarea maximă va rămâne la nivelul de 800 de lei

„Compensația medie va crește de la 524 de lei în luna noiembrie la 715 lei în luna decembrie. Aceste compensații vor asigura un tarif final pentru cetățeni care nu este mai mare decât cel de anul trecut”, a spus Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Modificările mai prevăd că testul de non-vulnerabilitate nu se aplică gospodăriilor casnice în componența cărora se află cel puțin o persoană cu dizabilitate severă. Măsura va oferi sprijin adițional pentru perioada rece a anului tuturor familiilor cu persoane cu dizabilități.

Compensațiile aferente perioadei decembrie 2024 – martie 2025 vor fi distribuite beneficiarilor în perioada ianuarie – aprilie 2025. Miercuri, 25 decembrie, a fost ultima zi de depunere a cererilor pentru compensații pentru luna decembrie. Pe perioada sezonului rece, cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare. 

Compensația poată fi primită prin următoarele modalități:

  • pe contul bancar la care este atașat cardul social (dacă sunteți sau ați fost beneficiar al altor plăți sociale de la Casa Națională de Asigurări Sociale, cum ar fi pensia, indemnizația de maternitate sau pentru îngrijirea copilului etc);
  • pe contul bancar personal (dacă la completarea cererii ați indicat această opțiune și codul IBAN al contului);
  • la orice oficiu poștal din Republica Moldova (dacă nu aveți card social și dacă nu ați indicat un cont bancar).

Legea prevede că, în cazul în care beneficiarul de compensație la energie sub formă de plată monetară nu ridică compensația până la 30 iunie a anului în care începe următorul sezon rece, plata compensației încetează, iar beneficiarul nu mai are dreptul la compensația respectivă.

Din ianuarie, Guvernul va compensa și creșterea tarifelor la energia electrică pentru toate gospodăriile casnice care beneficiază de compensații în cadrul programului „Ajutor la contor”.

Programul de compensații va acoperi integral majorarea tarifului la energia electrică pentru toate gospodăriile casnice eligibile pentru compensații, în limita unui consum de 110 kWh lunar, fiind vizate gospodăriile care utilizează energia electrică pentru uz casnic. Astfel, începând cu luna ianuarie, și consumul de energie electrică care nu este destinat pentru încălzirea gospodăriei, va fi compensat de către Guvern.

Pe lângă măsurile de compensare a tarifelor pentru energia electrică, Guvernul va interveni și pentru a compensa creșterea tarifelor la energia termică pentru gospodăriile casnice eligibile.