Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Ghiocei fără acte corespunzătoare”: oamenii…

„Ghiocei fără acte corespunzătoare”: oamenii legii au depistat un microbuz care transporta ghiocei de peste 20 de mii de lei

Sursa: IGP

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că marți, 13 februarie, polițiștii din Orhei și angajații Inspectoratului de Protecție a Mediului au depistat „o cantitate mare de ghiocei fără acte corespunzătoare”.

Microbuzul de marcă Mercedes Sprinter a fost oprit astăzi în trafic, iar după un control de rutină s-a constatat că șoferul transporta ghiocei, „valoarea cărora constituie circa 20 400 de lei”. 

Trei persoane din localitatea Susleni au fost sancționate.

„Poliția atenționează repetat cetățenii să respecte legea și să evite orice activități care ar putea aduce prejudiciu mediului. 

În Republica Moldova comercializarea ghioceilor este strict interzisă, aceste plante fiind incluse în Cartea Roșie. 

Potrivit legislației, cei care cresc ghioceii sau alte plante de primăvară în condiții de casă, în scopuri comerciale, trebuie să dispună de un act permisiv eliberat de Autoritatea publică locală”, notează IGP într-un comunicat de presă.

Conform Codului contravențional, colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), comercializarea ilegală, precum și comiterea altor acţiuni sau inacţiuni ce pot cauza reducerea numărului acestor plante şi animale sau dispariţia lor se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale.