GENDERDOC-M: „Patru bărbați gay și o femeie transgen din Rusia au primit refuz de azil în R. Moldova”. Ce spune Inspectoratul General pentru Migrație
Reprezentanții GENDERDOC-M, prima organizaţie pentru drepturile LGBT+ din Moldova, au anunțat vineri, 2 februarie, că Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) din R. Moldova a refuzat să acorde statut de refugiat pentru cinci persoane din Federația Rusă – patru bărbați gay și o femeie transgen. Centrul GDM afirmă că în toate cinci răspunsuri, emise săptămâna aceasta, IGM ar fi menționat că „persoanele au o anumită obligație față de apărarea țării sale, iar eschivarea sa de la îndeplinirea serviciului militar în Federația Rusă nu constituie un risc de a fi expus persecuției”.
Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Centrului de Informații „GENDERDOC-M” mai spun că sunt „profund șocați de răspunsurile Inspectoratului General pentru Migrație la solicitările de statut de refugiat, primite de cei cinci membri ai comunității LGBT+”.
„(…) În documentele emise, identice pentru toți solicitanții, IGM susține că „simpla apartenență la un grup social nu este un motiv” pentru a acorda statut de refugiat. Din document reiese că IGM nu consideră că solicitanții au prezentat riscuri justificate și nu sunt supuși unui pericol dacă se află în Rusia. Mai mult, în documentul emis femeii trans, de 22 de ani, aflat în posesia Centrului de Informații „GENDERDOC-M”, IGM susține că aceasta ar avea „obligația de apărare a țării sale, iar eschivarea de la serviciul militar nu constituie risc de persecuție” (…).
(…) În toate cele cinci cazuri, instituția subliniază că solicitanții au părăsit țara liber și legal, „ceea ce constată faptul că dânsul nu se afla în vizorul autorităților de stat ca o persoană ce ar prezenta un pericol național”. În plus, s-a concluzionat că „țara de origine nu prezintă pericol pentru viața și securitatea” solicitanților (…). Argumentele aduse de IGM și maniera răspunsurilor arată o ignoranță a realităților cu care se confruntă persoanele queer, dar și o neînțelegere a contextului politic. Răspunsurile, complet trase la indigo, arată dezinteresul IGM de a analiza în profunzime cazurile și ne arată că instituția nu pune preț pe temerile și riscurile cu care se confruntă solicitanții. Cerem imperios autorităților să intervină pentru soluționarea pozitivă a cazurilor (…)”, subliniază GENDERDOC-M.
Ziarul de Gardă a expediat IGM-ului o solicitare de informație pentru a afla detalii la subiect. Reprezentanții instituției ne-au spus că „fiecare caz este examinat obiectiv și individual cu respectarea drepturilor omului, inclusiv cu respectarea egalității de gen” și că „argumentele cuprinse în deciziile emise de IGM sunt eronat interpretate și rupte din context”.
„(…) În contextul apariției în spațiul public a informației privind respingerea de către Inspectoratul General pentru Migrație a cererilor de azil, în privința cetățenilor Federației Ruse, reiterăm că protecția internațională se acordă în strictă conformitate cu prevederile legislației naționale în domeniu, Manualului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați privind proceduri și criterii de acordare a statutului de refugiat în baza Convenției din 1951 și Directivelor UE privind azilul (…).
(…) Conform articolului 13 al Legii 270/2008 privind azilul în R. Moldova, cererile de azil sunt examinate cu obligativitatea respectării principiului confidențialității și nu putem divulga motivele respingerii cererilor de azil (…)”, se spune în răspunsul oferit de IGM.
În noiembrie 2023, Curtea Supremă din Rusia a interzis „mişcarea internaţională LGBT+”, precum şi toate „filialele” acesteia în Rusia, în plin viraj ultraconservator al acestei ţări. Judecătorul şi-a citit verdictul în faţa presei, după o audiere în spatele uşilor închise, precizând că decizia intra în vigoare „imediat”. Audierea a avut loc fără apărător, în Rusia neexistând vreo organizaţie cu acest nume, însă decizia Curţii Supreme duce la interzicerea oricărui grup care apără cauzele LGBT+, notează Agerpres.
Anterior, Ministerul Justiţiei al Federaţiei Ruse a cerut ca „mişcarea internaţională LGBT” să fie calificată drept „organizaţie extremistă” şi interzisă pe teritoriul Rusiei, fără a clarifica ce organizaţie viza.