Galerie foto Protestele agricultorilor în mai multe raioane din R. Moldova: Oamenii sunt gata să blocheze șoseaua și să protesteze săptămâni în șir
Mai multe proteste ale agricultorilor sunt organizate marți în mai multe raioane din R. Moldova. Oamenii, supărați că au rămas practic fără niciun leu, munca lor fiind afectată de secetă, iar autoritățile „nu fac nimic ca să-i ajute”, și-au luat tractoarele și au ieșit la proteste la Lăpușna, Ungheni, Basarabeasca, Cimișlia, dar și în alte localități.
Agricultorii care protestează la Lăpușna susțin că „dacă nu vor fi auziți de către autorități și nu vor obține niciun rezultat, sunt dispuși să stea și o saptămână, și două – pe șosea, la protest”.
Totodată, oamenii anunță că ar putea bloca șoseaua din 2 în 2 ore, însă, potrivit lor, acțiunea nu va afecta misiunea ambulanțelor sau a altor servicii de urgență.
Printre protestatarii de la Lăpușna se află și primarul de la Bălceana, Iurie Păsat.
Proteste au loc și la intrarea în orașul Ungheni. Ca și în alte raioane, agricultorii și-au adus și utilajele agricole.
Tot marți dimineață mai mulți agricultori au ieșit la protest, pe șosea, în apropiere de Cimișlia.
Mai mulți agricultorii au anunțat că vor protesta marți, în mai multe raioane ale țării. Oamenii susțin că nu au primit nicio soluție din partea Guvernului în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol.
Revendicările agricultorilor remise Guvernului:
1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.
2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.
3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe.
4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate.
5. Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz până la data de 20.07.2020 când așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat suntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.