Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Fraude de milioane”: IGP anunță…

„Fraude de milioane”: IGP anunță că a identificat o „grupare infracțională” care obține mijloace financiare prin intermediul platformelor de investiții false

Imagine simbol

Inspectoratul General al Poliției (IGP) informează că a fost identificată o „grupare infracțională”, specializată în obținerea prin înșelăciune a mijloacelor financiare, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede, valută sau acțiuni ale companiilor internaționale mari.

Urmare analizei modului de operare și racolare a potențialelor victime, polițiștii de investigație au constatat că „în rețelele de socializare au fost publicate anunțuri sponsorizate prin care se comunica despre posibilitatea obținerii în termeni rapizi ale unor venituri fabuloase”.

Potrivit unui comunicat de presă al IGP „la etapa inițială, persoanele culpabile de săvârșirea infracțiunii colectează informații personale ale victimelor, precum nume, prenume, număr de telefon și email, iar ulterior apelând telefonic victima, o influențează spre depunerea surselor financiare în vederea obținerii unui venit garantat”.

„În vederea efectuării investițiilor, suspecții solicită cetățenilor de a efectua transferuri de bani pe conturi străine prin intermediul sistemelor rapide de plăți (ca ex. Western Union, Money Gram) sau instalarea pe dispozitivele deținute (telefon, calculator) a unor aplicații ce asigură controlul de la distanță (de ex. AnyDesk, TeamViewer), folosindu-le pentru inițierea transferurilor bancare de pe cardurile de plată ale victimelor”, informează reprezentanții IGP.

În urma dobândirii surselor financiare sunt create conturi personale pe pagini web fictive, în care sunt indicate sumele de bani depuse, dar și informații false cu privire la veniturile obținute. Odată cu acumularea unui venit ce depășește sumele depuse de 4-10 ori, suspecții  solicită adițional achitarea unor taxe inventate (plata impozitelor pe venit, transfer, obținerea unor acte permisive) sau se prezintă drept juriști ce pot ajuta la debitarea veniturilor obținute”, se mai arată în comunicat.

Platforme fictive de investiții

Până la moment, de către ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice au fost identificate mai multe denumiri ale platformelor fictive de investiții, printre care: GoldenClub, Aegis, Phoenix, InvestCorp, Simpleway, BTG-Capital Ltd, ZMedia.

În acest context, poliția  recomandă cetățenilor să respecte regulile de securitate cibernetică și să „evite înregistrarea și completarea anchetelor online distribuite prin intermediul platformelor de socializare care promit câștiguri fabuloase; să nu efectueze transferuri de bani persoanelor necunoscute și să nu furnizeze niciodată prin telefon codul de identificare bancară, PIN-ul sau orice alt cod de securitate; să nu ofere persoanelor necunoscute acces la distanță asupra dispozitivelor pe care le dispun prin intermediul aplicațiilor specializate, ca ex.AnyDesk, TeamViewer, indiferent de promisiunile care sunt date; în cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și banca comercială care deservește cardul”.