Principală  —  IMPORTANTE   —   Fracțiunea PAS din CMC cere…

Fracțiunea PAS din CMC cere anularea noii taxe de salubrizare: „Este o modalitate a primarului de a mai scoate bani din buzunarul fiecărui chișinăuian”. Reacția Primăriei municipiului Chișinău

Sursa: Captură Privesc.eu

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) cere anularea noii taxe de salubrizare din municipiul Chișinău și acuză că banii care urmează să fie colectați, vor fi cheltuiți pentru „promovarea imaginii lui Ion Ceban și a prietenilor săi”.

„Cred că fiecare chișinăuian a primit o factură nouă în cutiile poștale. Valoarea acestei facturi începe de la 120 de lei minim și poate ajunge la suma de 480-600 de lei în funcție de numărul de persoane înscrise la acel apartament. Această taxă numită de salubrizare este o taxă inițiată exclusiv de Ion Ceban. Este o modalitate a primarului de a mai scoate bani din buzunarul fiecărui chișinăuian pentru a mai suplini bugetul municipal cu minim 60 de milioane de lei. Este evident că acest lucru este o povară suplimentară pentru familiile din municipiu, impusă netransparent și pe sub masă de către Ion Ceban, pentru a acoperi pierderile cauzate de contractele și cedările frauduloase ale primarului în favoarea prietenilor și susținătorilor săi (…)”, a declarat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

Dumitru Ivanov, consilier municipal de pe lista PAS, susține că fracțiunea a elaborat un proiect de lege prin care va cere anularea taxei de salubrizare.

„Pe noi încearcă să ne vrăjească cu sume mici de zece lei la această salubrizare, când ea de fapt este de 120 de lei pe an per persoană. Dacă avem o familie de patru persoane, suma ajunge la 480 de lei pe an per familie (…). Avem suspiciuni că acești bani care vor fi colectați anume în plin an electoral vor fi cheltuiți, la fel, pentru promovarea imaginii lui Ion Ceban și a prietenilor săi. Fracțiunea PAS din CMC nu a susținut niciodată adoptarea acestei taxe de salubrizare. În aceste sens, am elaborat un proiect de decizie prin care cerem anularea acestei taxe de salubrizare (…)”, a spus Dumitru Ivanov.

La scurt timp după declarațiile făcute de consilierii municipali PAS, Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție, menționând că „nu există nici un mecanism legal de restituire a resurselor achitate sau alt mecanism care să poată fi pus în aplicare pentru a nu achita”.

„Ceea ce face astăzi PAS este populism ieftin. Taxa de salubrizare a fost aprobată de consilierii municipali acum doi ani, este vorba de 10 lei pe lună. Din cauza tergiversărilor la nivel central, a fost amânată pentru acest an. Nu cunoaștem, situația creată este din cauza problemelor tehnice sau din rea intenție. Avize au primit și pensionari, eroare generată de ASP-CTIF, autoritate centrală. Aici în regim manual se fac rectificări, la moment se discută cu CTIF (…).

(…) Nu există nici un mecanism legal de restituire a resurselor achitate, sau alt mecanism care să poată fi pus în aplicare pentru a nu achita. Chișinăul este astăzi una din cele mai curate capitale europene. Cheltuielile orașului pentru salubrizare sunt peste 300 milioane de lei anual, Spații Verzi, Exdrupo, salubrizare străzi și deszăpezire, curățarea rețelelor pluviale, intervenția IMPSL-urilor în sectoare, etc, iar din achitarea plății pentru salubrizare și altele care sunt achitate s-ar acumula suma de circa 50 de milioane de lei pe an. Această taxă este aplicată în foarte multe localități din Republica Moldova și în unele localități ajunge chiar și la 144 lei pe an.

Doar în Chișinău sunt scutiți de aceste plăți: persoanele de vârstă pensionară; persoanele cu dizabilități severe și accentuate, persoanele cu dizabilități din copilărie, persoanele cu dizabilități medii (participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, participanți la acțiunile de luptă din Afganistan, participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl); copiii cu vârsta de până la 18 ani. Această taxă este stipulată în codul fiscal din 2014 (…)”, susțin autoritățile municipale.

În context, Primăria municipiului Chișinău susține că taxa se achită o singură dată pe an și va fi direcționată către următoarele tipuri de lucrări:

  • Salubrizarea străzilor și a spațiilor publice;
  • Instalarea coșurilor stradale;
  • Golirea coșurilor stradale;
  • Întreținerea mobilierului urban;
  • Cositul în spațiile publice;
  • Amenajarea spațiilor publice;
  • Curățarea și defrișarea arborilor, precum și tratamentul fitosanitar prin stropiri;
  • Deszăpezirea;
  • Deservirea canalizărilor pluviale;
  • Dezinfecția.

Locuitorii municipiului Chișinău urmează să achite o taxă de salubrizare după ce pe 15 decembrie 2021, CMC a adoptat un proiect de decizie cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2022. Conform Primăriei municipiului Chișinău, taxa pentru salubrizare a fost aprobată în mărime de 10 lei lunar, pentru fiecare subiect al impunerii – persoană înscrisă la adresa declarată ca domiciliu, în funcție de apartament și bloc sau casă la sol.

Pe 8 iunie 2023, Direcţia de colectare a impozitelor şi taxelor locale (DCITL) anunța că plata taxei pentru salubrizare urmează a fi efectuată de către fiecare subiect până pe 31 iulie 2023, pentru perioada fiscală 2022.