FOTO Pietonala lui Chirtoacă. A rezistat doar 5 din 100 de ani
La cinci ani de la inaugurare, strada pietonală Eugen Doga este plină de gropi. Deşi primarul de atunci al capitalei, Dorin Chirtoacă, a dat asigurări că pavajul va rezista intact cel puţin 100 de ani, acesta s-a deteriorat pe unele porţiuni. Totodată, această stradă care ar trebui să fie accesibilă doar pentru pietoni, zilnic, se transformă în parcare pentru zeci de mașini.
Lucrările de amenajare a celor 300 de metri de stradă pietonală au durat aproape doi ani, iar termenul de dare în exploatare a fost amânat de câteva ori. De fiecare dată, autorităţile locale au explicat tergiversarea, prin faptul că în timpul lucrărilor se pune accent pe calitate, nu pe cantitate.
Cu toate acestea, în mai puțin de cinci ani, strada pietonală a devenit impracticabilă pe unele porțiuni, pe motiv că lipsește pavajul sau este deteriorat.
„Strada nu are cum să fie în aşa stare ”
Vasile Chirilescu, purtător de cuvânt al Primăriei Chişinău, susţine că motivul care a dus la deterioarea unor porţiuni ar fi ploile din ultimele zile sau intervenţia unor persoane pentru efectuarea câtorva lucrări.
„Sunt mari acele gropi? Trebuie să verificăm şi să meargă responsabilii acolo să vedem care este situaţia. Poate au fost câteva intervenţii pe la reţele de canalizare sau e în preajma unui felinar. Strada nu are cum să fie în aşa stare. Poate e din cauza ploilor. Eu bănuiesc că acolo a fost vreo intervenţie şi urmează să fie din nou placată acea porţiune a strazii. Oricum trebuie să vorbim cu responsabilii de drumuri să vedem care e situaţia”, susţine Chirilescu.
Potrivit spuselor directorului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, o cauză care a dus la deterioarea porţiunilor de pe această stradă este proasta executare a lucrărilor.
„O altă cauză ar fi faptul că nu a fost respectată tehnologia aplicării acesteia. Totodată, nu s-au luat măsuri de conservare preventivă. Fiecare bun care se construieşte, trebuie şi întreţinut adecvat. Dacă nu se intervine la timp, apar consecinţe mai grave. Dacă lipseşte o piatră, atunci toate încep să se scoată. Din acest motiv trebuie să fie luate urgent măsuri. Ar trebui să fie contractată o întreprindere, pentru a executa lucrările de reabilitare a străzii pietonale Eugen Doga”, susţine Ion Ștefăniță.
Eugen Doga, despre pietonala care îi poartă numele
Compozitorul Eugen Doga critică felul în care arată şi susţine că nu a fost niciodată să se plimbe pe strada pietonală, care-i poartă numele.
„Aceea nu e stradă pietonală pentru pietoni, aceea e pentru cai. Femeile, dacă merg pe tocuri pe acolo, rămân și fără tocuri, și fără picioare. Primăria nu ar trebui să-mi facă numai mie cinste, dar şi oraşului Chişinău. Lucrul a fost făcut de mântuială”, susţine Doga.
Stradă „pietonală”, dar nu pentru pietoni
Deși această stradă ar trebui să fie accesibilă doar pentru pietoni, zilnic, strada Eugen Doga devine loc de parcare pentru șoferi. Cu câteva luni în urmă, îşi făcea prezenţa câte un ofiţer de patrulare, iar şoferii respectau regulamentul privind modul de parcare. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vasile Chirilescu, susţine că o parte din vină o poartă şi oamenii, din lipsă de educaţie.
„În caz că cineva parchează în acel perimetru al străzii, oamenii pot semnala acest lucru agenţilor rutieri. Să fie întocmit un proces verbal şi poate nu vor mai parca. La acest capitol şi poliţia trebuie să ne ajute. Totodată, o problemă este şi faptul că oamenii nu pot să aprecieze şi să aibă grijă de oraşul lor. Unii parchează chiar în faţa localurilor amplasate pe această stradă”, mai spune Chirilescu.
Totodată, reprezentanţii Inspectoratului Național de Patrulare, susţin că ofiţerii de patrulare, care erau responsabili de ordinea publică în preajma străzii pietonale Eugen Doga, au fost implicaţi în alte activităţi.
„De îndată ce şoferii au văzut că nu este nimeni, aceştia au început a parca. În scurt timp, vom avea acolo un echipaj şi o să fie eliberat în totalitate. Din moment ce este numită stradă pietonală, maşinile nu au voie să parcheze în acea zonă. Le recomandăm şoferilor să parcheze pe o stradă adiacentă şi să meargă pe jos”, a spus Diana Fetco, şefă a Serviciul relații publice din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare.
Ce spune regulamentul circulaţiei rutiere
Potrivit regulamentului circulaţiei rutiere, distanța între automobil și trotuar trebuie să fie de 1,5 metri, pentru a nu îngrădi accesul pietonilor.
Astfel, șoferii sunt obligați să parcheze automobilele sale, doar în locurile special amenajate, marcate prin indicatorul rutier „Parcare” sau „Parcare rezervată”.
Totodată, oprirea sau staționarea mijloacelor de transport pe alte porțiuni de drum, care nu sunt marcate corespunzător, chiar și cu respectarea distanței de 1,5 metri, este interzisă. Sancțiunea pe care o riscă șoferii care opresc neregulamentar este o amendă de până la 1500 de lei și patru puncte de penalizare.
Lucrările de amenajare a străzii au demarat în anul 2012. Costul total al proiectului este de 12 milioane de lei, dintre care 3 milioane din partea unui agent economic în baza unui parteneriat public-privat, iar restul banilor au fost alocați din bugetul municipal