FOTO Construcția care va lua locul pieței de pe bd. Dacia din Chișinău. Mai mulți locatari ai blocului din preajmă, îngrijorați
În locul pieței de la intersecția bd. Dacia cu str. Matei Millo din sectorul Botanica din Chișinău urmează să apară o construcție cu subsol, parter, trei etaje și un etaj retras. Mai mulți locatari din blocul apropiat se arată îngrijorați că centrul comercial ar urma să fie construit prea aproape de casa lor, fapt care le va cauza probleme. De cealaltă parte, autoritățile și beneficiarii obiectivului susțin că lucrările de construcție au loc conform standardelor și legislației în vigoare.
Conform datelor de la „Cadastru”, terenul de pe bd. Dacia, 14/1, are o suprafață de 0,161 ha și aparține, în proporție de 86,6%, companiei „Integra-Unic”, deținută de Anatolie Covalciuc și administrată de Victor Cornescu, iar 13,4% revin soților Illa și Eduard Bănăruc, fost secretar general adjunct al Guvernului, care a fost învinuit în dosarul corupției din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, însă a scăpat de pedeapsă.
Terenul de 0,161 ha a fost format în baza a două loturi mai mici și a fost înregistrat la „Cadastru” la 23 iulie, în temeiul unui contract de vânzare-cumpărare din 21 iulie curent.
Autorizația de construcție a fost eliberată de Primăria municipiului Chișinău la 12 iunie.
Lucrările au fost inițiate în luna iulie, obiectivul urmând să fie dat în exploatare în al treilea trimestru al anului 2021.
Mai mulți locatari din blocul situat pe bd. Dacia, nr. 14, susțin că nu le-au fost prezentate suficiente informații și s-au adresat la începutul săptămânii curente la Primărie, solicitând copia certificatului de urbanism și copia autorizației de construcție.
Totodată, oamenii se arată îngrijorați că centrul comercial va fi prea aproape de blocul lor, nu vor avea suficientă lumină și va fi zgomot. Totodată, aceștia se arată nemulțumiți că, în urma săpăturilor efectuate, a fost întărită doar partea dinspre bulevard și se tem că blocul lor ar putea fi în pericol.
Pretorul sectorului Botanica, Boris Prepelița, susține că toate actele sunt în regulă, „inclusiv expertiza și ridicarea topografică, a fost făcut tot cum trebuie”. Potrivit lui, „n-am avut nicio solicitare de informație de la locatarii blocului de la Dacia, 14”.
Întrebat despre cum va arăta clădirea și ce va fi acolo, acesta a menționat că, la sigur, va fi o piață agricolă, care se va afla la subsol, „ei motivează că e mai bine, răcoare și produsul nu se strică așa ușor”, iar prin etaj retras „se are în vedere că va fi un etaj tehnic, un fel de generator al lor, o încăpere de 3×4 metri”.
„În proiect sau autorizația de construcție doar nu se scrie că vei face magazin de legume la etajul întâi. E scris construcție de trei etaje cu demisol, dar cum o să distribuie ei pe urmă… Eu cred că lor singuri le e convenabil, pentru că proprietarii acestei piețe au contracte cu acești oameni care au vândut acum la ei. Cred că ei trebuie să îndestuleze și comercianții care au vândut până acum și vor să facă hală cu carne, brânzeturi.
A fost un angajament verbal că ei vor păstra acolo piața. Gălăgie mai mare decât în piața care era deschisă cred că nu va fi, dar ei și-au luat unele angajamente față de unii locatari, să le facă drumuri de acces, ceva împrejur, terenul de gunoi să-l pună mai departe, nu le știu pe toate, ei țin angajamentele lor în secret.
Ei ne spun atâta cât doresc, pentru că e proprietate privată, sunt bani privați, înțelegeri private”, ne-a comunicat pretorul.
Andrei Josan, administratorul companiei care construiește obiectivul de pe bd. Dacia, „Status Stroy”, afirmă că totul este făcut conform prevederilor legale și motive pentru îngrijorări nu sunt.
Acesta ne-a spus că piața va fi, parțial, în subsol și la parter, în funcție de câte cereri pentru a da spații în arendă vor fi depuse, iar la etajele 1, 2 și 3 vor fi oficii. Referitor la parcare încă nu se cunoaște exact.
„Primul lucru pe care trebuie să-l facem – să avem locuri pentru oamenii care vor să vândă la piață. Până la Anul Nou construim scheletul, după care vom decide dacă va fi parțial parcare și parțial piață sau complet piață”, a adăugat el.
Potrivit lui, au existat circa 10 adunări cu locatarii blocului din preajmă, „am depus la Primărie tot ce au solicitat, după care au înaintat niște cerințe pe care să le facem pentru blocul lor, noi suntem de acord să-i ajutăm”.
Cât privește temerile oamenilor că centrul comercial îi va lăsa fără lumina zilei și vor fi deranjați de zgomot, acesta a menționat că „am prezentat proiect de insolare, ca această clădire să nu închidă blocul de lumina soarelui, proiectul nostru 100% nu închide, nu încurcă clădirea din spate”.
„Gălăgie este peste tot în oraș, ca să nu fie gălăgie trebuie de mers în sat, acolo e liniște. Din contra, cu clădirea noastră, vom închide gălăgia dinspre bulevard”, a completat acesta.
Cât despre întărirea părții dinspre bulevard, acesta a precizat că acolo era necesar deoarece sunt țevile „Termocom”, iar în partea dinspre bloc, conform proiectului, acest lucru nu trebuie făcut.
Totodată, acesta susține că „deși noi facem totul conform prevederilor legale, am zis să ajutăm cu ceva și blocul” astfel că au fost solicitate propunerile locatarilor, care să se regăsească într-un acord semnat.
El afirmă că ar urma să fie plasat un gard care să absoarbă zgomotul, dar „ce se referă la anumite acțiuni pentru îmbunătățirea condițiilor din curte, dacă voi semna un acord cu ei, voi lua asupra mea anumite obligații, vom face, dacă nu – de ce să fac?”.
Astfel, în timp ce unii locatari au fost de acord să semneze un acord în acest sens, alții sunt împotrivă.
Potrivit lui Ion Paiu, locatar al blocului din vecinătate, „au vrut să ne ajute ca noi să nu fim împotriva construcției. Acest acord ne va lega mâinile, ne va închide toate căile de a ne apăra drepturile”.
„Nu ne trebuie. Să ne dea bombonica, iar apoi să umblăm și să căutăm dreptatea? Va fi târziu atunci”, a comentat acesta.
La ședința Primăriei din 6 iulie, autoritățile au dat asigurări că „acolo, în continuare, va fi piață agricolă”. Pretorul sectorului Botanica declara atunci că „va fi o construcție cu trei etaje și parcare subterană, la etajul întâi va fi piața agricolă, așa este în proiect și așa ne-au promis beneficiarii, la etajul doi vor fi hale de carne, brânzeturi, iar la etajul trei va fi administrația și spații, oficii”. El a adăugat că există o confirmare „verbală” că nu va fi schimbată destinația.
„În primul rând, terenul este privat, nu aparține municipalității. În al doilea, destinația lui este la fel piață. Dacă pot colegii noștri din executiv să facă așa ca aceste angajamente să fie nu doar verbale… Să fie prezentat proiectul, oamenii să cunoască ce și cum se face. Să nu existe interpretări. Interpretări există în acest sens”, afirma primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban.
„În proiectul dat, pe care l-am văzut, autorizația de construire este piață agricolă cu două etaje supra și un etaj de parcări în subterană. Mai mult decât atât, ei au acordul cu locatarii și cu casa din spatele lor cu lucrările pe care să le efectueze pentru dumnealor – amenajarea teritoriului după construcție. Cred că dacă intervenim către dumnealor, ei sunt foarte receptivi, cred că nu vor fi împotrivă de a face un acord că acolo într-adevăr rămâne piață”, spunea Prepelița la 6 iulie.
Tot pe 6 iulie, printr-o scrisoare de garanție, „Status Stroy” s-a angajat ca „etajul subteran al viitorului spațiu comercial să conțină spații pentru darea în locațiune cu scopul prestării serviciilor de comercializare a mărfii agricole persoanelor fizice și juridice care au activat în piața care desfășura activitatea anterior”.