FOTO Un nou lot de vaccinuri COVID-19 din partea COVAX a ajuns în R. Moldova
R. Moldova a primit sâmbătă încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.
Lotul actual va aduce numărul de doze primite de R. Moldova prin COVAX în primul trimestru al anului 2021 la 86.970. Livrările COVAX vor continua în lunile și săptămânile următoare, cu peste 100 de mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech care vor fi expediate până la sfârșitul lunii iunie.
Platforma COVAX a lansat recent și un mecanism de partajare a costurilor, prin care R. Moldova va procura peste 2 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, la prețuri avantajoase. Mecanismul de partajare a costurilor facilitează în continuare accesul echitabil la vaccin, în plus față de dozele care vor fi furnizate gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a crește acoperirea populației cu vaccin COVID-19.
Până acum, COVAX a livrat vaccinuri unui număr de peste 100 de țări.
„Mulțumim tuturor celor care au contribuit și au fost solidari, astfel încât următorul lot de vaccinuri COVID-19 asigurate de COVAX au putut să ajungă astăzi în Republica Moldova. Vaccinurile sigure și eficiente nu pot fi singura soluție pentru a sfârși pandemia: diagnosticarea rapidă și terapiile care salvează viețile sunt, de asemenea, vitale pentru a pune capăt pandemiei și a accelera recuperarea globală. Deciziile luate de toată lumea vor determina când se va încheia faza acută a pandemiei”, a subliniat dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în R. Moldova.
„Deși vaccinurile nu sunt o panacee, în ajunul Săptămânii Mondiale a Imunizării 2021 ar trebui să reiterăm faptul că acestea nu sunt doar una dintre cele mai mari progrese ale medicinei moderne, ci și un bun public care salvează vieți. UNICEF așteaptă cu nerăbdare ca aceste vaccinuri să fie puse la dispoziția persoanelor cu cel mai mare risc și să ajute la revenirea vieții la normalitate”, a declarat Maha Damaj, Reprezentantă de Țară UNICEF Moldova. „Vaccinurile ne-au adus mai aproape și ne vor apropia din nou”, a concluzionat Maha Damaj.
Până în prezent, peste 90 de mii de moldoveni, reprezentând 2% din populația totală, au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, cu peste nouă mii complet vaccinați cu două doze.
La șase săptămâni după începerea imunizării cu COVID-19 în R. Moldova, numărul cazurilor de infecții cu COVID-19 la personalul medical a scăzut de patru ori: de la 12% la 3%.