FOTO Un nou contingent de pacificatori KFOR ai Armatei Naționale, detașat în misiunea de menținere a păcii din Kosovo
Cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naţionale a fost detașat vineri, 13 ianuarie, în misiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo.
Cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naţionale este format din 41 de militari profesionişti. Aceștia vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate.
Militarii moldoveni vor face parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi vor fi dislocaţi în baza militară Camp Villaggio Italia din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul contingentului KFOR-18 în Kosovo va dura şase luni.
În cadrul evenimentului, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a menționat că, de fiecare dată, militarii moldoveni au demonstrat „profesionalism și dedicație” în misiunile de pacificare internaționale la care au participat.
„Din anul 2014, R. Moldova contribuie cu militari profesioniști la operația de menținere a păcii KFOR care are rolul de a aduce pacea și stabilitatea în Kosovo. Pe această cale, aș vrea să mulțumesc partenerilor noștri italieni și americani care ne sprijină logistic în misiunile de menținere a păcii la care participăm, dar și pentru schimbul de experiență care are loc între contingentele statelor noastre”, a declarat Anatolie Nosatîi.
Prezent la ceremonie, și ambasadorul Italiei la Chişinău, Lorenzo Tomassoni, a apreciat prestația militarilor moldoveni din contingentele anterioare în KFOR.
„Contribuția R. Moldova la menținerea păcii și securității de la Balcanii de Vest până la Orientul Mijlociu este de o importanță extraordinară la scară globală. Încrederea și admirația cu care lumea liberă privește R. Moldova se datorează vouă și muncii voastre prețioase. Fiți mândri de cine sunteți și de ce veți face pentru țara voastră și pentru întreaga lume”, a menționat ambasadorul Tomassoni în adresarea sa către militarii din KFOR-18.
Misiunea de menținere a păcii KFOR este condusă de Alianța Nord-Atlantică, în conformitate cu Rezoluția 1244 a ONU.
Decizia de detaşare a contingentului Armatei Naţionale în operaţia KFOR a fost aprobată de Parlament, la 1 noiembrie 2013.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ridicat la sfârșitul lunii decembrie 2022 starea de alertă maximă pe care o ordonase în urmă cu câteva zile pentru armata sârbă şi pentru forţele de poliţie sârbe, după calmarea recentelor tensiuni cu Kosovo.
Armata sârbă a fost pusă în stare de alertă sporită din cauza tensiunilor cu Kosovo de mai multe ori în ultimii ani – ultima dată în noiembrie, după ce guvernul a afirmat că mai multe drone au intrat în spațiul aerian sârb dinspre Kosovo.
La 10 decembrie, sârbii din nordul Kosovo au ridicat baricade pentru a protesta împotriva arestării unui fost polițist suspectat de implicare în atacuri împotriva ofițerilor de poliție de etnie albaneză.
Nordul Kosovo a fost deosebit de tensionat din noiembrie, când sute de lucrători de etnie sârbă din poliția kosovară, precum și din sectorul judiciar, cum ar fi judecătorii și procurorii, au renunțat la locul de muncă.
Aceștia protestau împotriva unei decizii controversate de a interzice sârbilor care trăiesc în Kosovo să folosească plăcuțe de înmatriculare emise de Belgrad – o politică care a fost în cele din urmă eliminată de Pristina.