DFID pleacă. Moldova nu mai e săracă
Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională (DFID) al Guvernului Britanic va încheia programul său bilateral în Republica Moldova pe 31 martie 2011, după 17 ani de activitate în comun.
Obiectivul primordial al DFID este de a acorda susţinere celor mai sărace ţări din lume. Din ianuarie 2009 Moldova nu mai face parte din această categorie, obţinînd statutul de ţară cu venituri medii. În acelaşi timp, Moldova a demonstrat un progres semnificativ în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.
DFID a început activitatea sa în Republica Moldova în 1994 şi a conlucrat cu guvernele succesive ale Republicii Moldova promovînd buna guvernare, incluziunea socială şi creşterea economică spre beneficiul celor mai dezavantajate persoane pe întreg teritoriu al Moldovei.
DFID a alocat Moldovei aproximativ £35 milioane lire sterline (40 milioane euro) prin programul său bilateral.
Deşi natura asistenţei oferite Moldovei de Guvernul Britanic se va schimba odată cu încheierea programului bilateral al DFID, angajamentul Marii Britanii şi prezenţa sa în Moldova nu vor suferi schimbări. Marea Britanie va susţine în continuare dezvoltarea şi progresul Moldovei spre integrare europeană prin intermediul Ambasadei Britanice la Chişinău. De asemenea, asistenţa financiară din partea Guvernului Britanic va continua prin intermediul Uniunii Europene (UE) şi prin alte agenţii multilaterale. Actualmente aportul Marii Britanii la fondurile UE pentru Moldova constituie în jur de 15%.
Pe parcursul a şaptesprezece ani, DFID a susţinut implementarea priorităţilor strategice ale Moldovei stabilite în documentele naţionale de dezvoltare, în aşa domenii ca reforma administraţiei publice, gestionarea finanţelor publice, protecţia socială, dezvoltarea regională şi a climatului de afaceri, statistica socială, soluţionarea conflictelor şi stabilirea unui cadru de relaţii paşnice.
DFID a contribuit la următoarele realizări:
Un mecanism îmbunătăţit de planificare strategică şi implementare a politicilor naţionale, care va asigura că resursele publice sînt alocate priorităţilor cheie de dezvoltare;
Un cadru instituţional pentru dezvoltare regională echilibrată. Aceasta include resursele adiţionale către Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională pentru implementarea a 14 proiecte în aşa domenii ca dezvoltarea afacerilor, infrastructură, apă şi canalizare, de care vor beneficia în jur de 100,000 persoane.
Un sistem nou de prestaţii băneşti direcţionate spre cei mai săraci în domeniul asistenţei sociale, care la moment susţine peste 50,000 familii şi oferirea finanţării adiţionale pentru plata compensaţiilor în perioada rece a anului ceea ce a permis la peste 250,000 persoane să-şi achite facturile de lumină şi căldură.
Un mediu îmbunătăţit pentru dezvoltarea afacerilor rurale, care a dus la crearea, în perioada dintre 2002 şi 2006, a 1300 de întreprinderi rurale şi peste 6000 locuri de muncă în regiunile rurale.
Reabilitarea a 72 obiecte ale infrastructurii sociale şi crearea a 25 centre comunitare şi servicii sociale în sate;
Instruirea a 140 jurnalişti de pe ambele maluri ale rîului NIstru în reflectarea subiectelor sensibile la tematica conflictului şi consolidarea Reţelei ONG-lor active în domeniul social, care întruneşte aproximativ 400 organizaţii.
Comunicat al Ambasadei Marii Britanii la Chişinău