[Foto & Video] Deșteptarea moldovenilor. „Eu mă simt în drept să-mi cer votul înapoi”
Un protest împotriva actualei guvernări s-a desfășurat pe data de 5 aprilie curent, la Chișinău. Oamenii s-au adunat în scuarul catedralei pentru a-și manifesta nemulțumirea față de furturile din bugetul statului, tergiversarea investigațiilor privind furtul de la BEM, lipsa reformelor în justiție, incompetența actualei guvernări și comuniștii de la putere.
Protestatarii au cerut condamnarea tuturor făptaşilor crimelor din 7 aprilie 2009, identificarea şi judecarea vinovaţilor de distrugerea sistemul financiar-bancar şi sărăcirea cetăţenilor, dar şi reformarea reală a sistemului de drept şi asigurarea unei combateri veritabile şi nu mimate a corupţiei. În cadrul evenimentului, oamenii au scandat: „Hoţii de la guvernare, la puşcărie!”, „Jos criminalii de la guvernare!”, „Miliardul înapoi”, „Jos Plahotniuc, Voronin şi Filat”.
În cadrul protestului, mai mulți activiști civici, jurnaliști, judecători, avocați au condamnat modul corupt de guvernare, care „își jefuiește proprii cetățeni”.
„Ei nu doar ne-au furat viitorul nostru european, dar au readus la guvernare pe cei împotriva cărora ne-am răsculat în anul 2009. Ei astăzi au Parlament, Guvern, Procuratură, Justiție, în timp ce noi, cetățenii, nu mai avem nimic. După ce au dat foc Declaraţiei de Independenţă, astăzi vor să dea foc şi Acordului de Integrare Europeană a R. Moldova. Cel mai groaznic lucru pe care l-au făcut acești guvernanți a fost că ne-au omorât speranța, ne-au lipsit de perspective și ne încurajează să plecăm peste hotare… Deşteaptă-te, Basarabie!”, a declarat Valentin Dolganiuc, membru al Platformei Civice DA.
„Avem la conducere niște găinari, niște hoți care fură găini. Ei iau bani din Banca de Economii și nu-i întorc. Schimbarea acestei situații este în mâinile noastre, în unirea cetățenilor”, este de părere scriitorul Andrei Țurcanu.
„Ceea ce vedem astăzi la Banca de Economii, Banca Naţională, nu este nimic altceva decât finalul unui proiect pus la cale încă în 2010 de catre acest regim criminal – regimul Plahotniuc, soldat cu pierderi de zeci de miliarde. Jos regimul Plahotniuc!”, a adăugat avocatul Andrei Năstase, membru al Platformei Civice DA.
„Pericolul vine de la cei care sunt acum la guvernare şi care au deturnat parcursul european. Nu este întâmplător că după ce guvernanţii au jefuit ţara, acum ţintesc spre libertatea de exprimare. Efortul conjugat şi coordonat al cetăţenilor cu instituţiile europene poate determina guvernarea coruptă să plece europeneşte, să răspundă europeneşte pentru abuzurile comise”, a declarat analistul politic Igor Boţan, membru al Platformei Civice DA.
„În urmă cu șase ani, ne-am dorit libertate de exprimare. Însă, acum, cenzura a pătruns până la nivelele cele mai de jos. Încerci să vorbeşti cu un funcţionar competent din orice instituţie de stat şi refuză să spună ceva la cameră, pentru că şeful lui ierarhic superior i-a interzis sub ameninţarea pierderii slujbei. Ce fel de integrare europeană facem noi? Astea-s practici venite din Coreea de Nord. De asemenea, am ajuns în vremurile în care timp de două luni de zile premierul Gaburici nu poate să spună denumirea sau localitatea în care și-a obținut studiile medii. Acum, guvernanții se comportă astfel, de parcă această țară ar fi proprietatea lor, SRL-ul lor și nu se simt obligați să facă raport în fața noastră despre ceea ce fac. Noi suntem angajatorii lor și noi le plătim salariile prin impozitele noastre”, a menţionat jurnalistul Dorin Scobioală.
„Va trebui să ieşim cu sutele de mii pentru a demonstra acestor criminali că locul lor nu este printre noi, locul lor este la puşcării! Vom fi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, acolo unde în 1989 am luptat împotriva tancurilor ruseşti, unde am proclamat limba română limbă de stat”, a subliniat jurnalistul Vasile Năstase, membru al Platformei.
„Eu mă simt în drept să-mi cer votul înapoi! În Agenda de Asociere nu avem nicio prevedere de modernizare a ţării prin punerea căluşului în gura presei. Nu pentru asta au ieşit în stradă tinerii la 7 aprilie. Acordul de Asociere prevede în primul rând reforme, eradicarea corupţiei la toate nivelurile, reforma sistemului judiciar. Nu ne dorim mimarea reformelor”, a accentuat în discusul său secretarul Platformei Societăţii Civile „Pentru Europa” Lilia Snegureac.
„Nu vreau ca toți copiii să plece peste hotare, ca să-și caute un viitor departe de casă. Sunt aici pentru a-i avertiza pe cei vizaţi că nu le voi permite să fure viitorul copiilor mei după aceleaşi scheme prin care mi-au furat mie prezentul, iar părinţilor mei – trecutul! Mă aflu aici pentru că nu-i vreau pe copiii mei martiri, eroi post-mortem pentru binele unor nenorociţi şi nesimţiţi care ne conduc ţara” a spus judecătorul Gheorghe Balan.
La final, participanţii la acţiune au votat o listă cu revendicări ce va fi înaintată reprezentanţilor ambasadelor acreditate la Chişinău.
„Cerem cu insistenţă investigarea completă a evenimentelor din aprilie 2009, identificarea şi pedepsirea vinovaţilor de comiterea tuturor crimelor invocate. Demisia judecătorilor din iad, pedepsirea vinovaţilor de furturile din sectorul bancar, reformarea justiţiei”, a declarat Angela Aramă, membru al Platformei Civice DA.
Protestul s-a încheiat cu un Marş, până la Parlament, timp în care mulțimea a scandat „Jos mafia”, „Dați miliardul înapoi”, „Noi suntem poporul” și „Jos hoții” . Ulterior, în fața Guvernului, oamenii au aprins lumânări în memoria victimelor tragicelor evenimente din 7 aprilie 2009.
Evenimentul a fost organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, la şase ani de la tragicele evenimente de pe 7 aprilie 2009.
Potrivit organizatorilor, următorul protest va fi desfășurat după sărbătorile de Paște.
Foto: Dionis NICOLAI & Tatiana BEGHIU
Video: Vasile Gancev