[Foto-Reportaj] 29 ani de la cea mai mare catastrofă a secolului XX
La 26 aprilie curent s-au împlinit 29 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din lume – explozia de la Cernobâl, care a cauzat moartea sau îmbolnăvirea a mii de oameni.
În acest sent, la Chişinău, această zi neagră a fost comemorată de către cei care au participat la lichidare consecinţelor catastrofei nucleare. Tot ei au comemorat pe cei care au murit în urma acestei tragedii, în urma creia a suferit întreaga lume. Oamenii au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare, după care s-au îndreptat în marş până la Complexul Eroii Cernobâlului din sectorul Botanica.
Aici, participanţii la miting au depus flori la piatra de temelie al viitorului Complex Memorial şi au ţinut un minut de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în urma catastrofei de la Cernobâl din 1986.
Participanţii lichidării consecinţelor au povestit prin ce au avut să treacă atunci când au fost trimiși să licideze consecințele marii explozii. „Atunci nu simțeam că suntem în periocol. Aveam măști, apoi, radiația e cel mai mare dușman, pe ea nu o simți și de aceea nici nu încerci să te protejezi”, susține un participant al evenimentului. Potrivit lor, radiația le-a distrus organismele și din cauza acesteia ei suferă de diverse maladii chiar și în prezent, după 29 de ani.
La eveniment nu a participat niciun oficial, ceea ce a sporit dezamăgirea oamenilor care se simt din ce în ce mai ignorați.
Amintim că la 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al Centralei Atomice de la Cernobâl a explodat. Pentru a curăţa zona, au fost trimişi peste 600 de mii de muncitori din toate ţările fostei Uniuni Sovietice, printre care şi 3500 de cetăţeni moldoveni, numiţi lichidatori, care au fost expuşi radiaţiilor. În prezent, au mai rămas în viaţă circa 2600 de persoane, dintre care aproape 2500 sunt invalizi. Accidentul de la Cernobâl este considerat cea mai gravă catastrofă atomică a secolului XX, deoarece a afectat peste şapte milioane de oameni.
Foto: Dionis NICOLAI & Tatiana BEGHIU