FOTO Razii de amploare după restricțiile de circulație impuse odată cu instituirea stării de urgență: zeci de polițiști, mobilizați pe străzile din Capitală și zeci de cetățeni – amendați
Autoritățile au scos zeci de polițiști în stradă și au înăsprit verificările în acest weekend. Duminică seară, 11 aprilie, au fost filtre pe mai multe străzi din centrul Capitalei. Raziile au avut loc în contextul în care responsabilii de gestionarea pandemiei au instituit regim special de circulație a persoanelor odată cu declararea stării de urgență în R. Moldova. În context, polițiștii au întocmit 67 de procese – verbale pentru „nerespectarea regulilor împotriva răspândirii virusului COVID -19”.
Polițiștii care au fost mobilizați noaptea trecută au fost observați în apropiere de Viaductul de la Botanica, iar ulterior echipajele de Poliție au mers și spre alte direcții.
În Capitală, autoritățile, cu efective mărite, au oprit şoferii care au circulat în afara limitei de oră permisivă de circulație. Agenții de poliție au verificat dacă sunt respectate restricțiile de circulație valabile în acest moment, iar persoanele care, potrivit polițiștilor, au încălcat regimul special de circulație, părăsind domiciliul în intervalul de ore 23:00 – 5:00, fără niciun motiv prevăzut în Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au fost sancționate.
Despre raziile efectuate au anunțat și responsabilii din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP printr-o notă postată pe Facebook. Potrivit reprezentanților INSP, polițiștii au întocmit 67 de procese verbale pentru nerespectarea programului special de circulație.
„Fiecare cetățean este obligat să respecte legea. (…) Pe parcursul nopții trecute, ofițerii de patrulare au activat întru depistarea încălcărilor rutiere, dar și a ordinii publice. În total, pe teritoriul țării au fost depistate peste 210 încălcări, dintre care: 150 au încălcat regulile de circulație ( depășirea limitei de viteză, nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră, defecțiuni tehnice în sistemul de frânare sau iluminare, dar și depistarea în starea de ebrietate la volanul unui autoturism ). Altele 67 de procese – verbale au fost întocmite pentru nerespectarea regulilor împotriva răspândirii virusului COVID -19”, se menționează în nota INSP.
De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova.
Odată cu instituirea stării de urgență, prin adoptarea Dispoziției nr. 1 a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 3 aprilie cetățenilor le este interzisă circulația în afara domiciliului în intervalul orar 23:00 – 5:00, cu unele excepții. Nerespectarea restricțiilor se sancționează conform codului contravențional.
Din Dispoziția nr. 1 a CSE:
Se interzice, începând cu data de 3 aprilie 2021, în mun. Chișinău și în mun. Bălți, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 5.00, cu următoarele excepții:
- a. Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie șilocul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
- b. Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nicirealizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente.
- c. Deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sauefectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cumar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport depersoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare acălătoriei.2
- d. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului,asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membrude familie.
La verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului/ autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator,pe orice suport, ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în formă liberă. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locului activităţii profesionale, durata deplasării, data completării şi semnătura.
La verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului/ autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil în formă liberă. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei, motivul deplasării, durata deplasării, data și ora completării şi semnătura.
Acum un an, la 17 martie 2020, în R. Moldova a mai fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile.