Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Lotul de asistență umanitară…

FOTO Lotul de asistență umanitară pentru zonele afectate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, trimis în Ucraina

Sursa: IGSU

Salvatorii din R. Moldova au pornit la drum sâmbătă, 10 iunie, pentru a transporta pe cale terestră un lot de ajutoare umanitare destinat Ucrainei, a comunicat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a publicat mai multe fotografii.

Lotul de asistență internațională umanitară în valoare de 4,2 milioane de lei este acordat Ucrainei pentru gestionarea consecințelor ecologice și umanitare, provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka.

Asistența include trei stații de pompare a apei, cinci bărci gonflabile, șapte bărci de plastic produse alimentare și echipamente necesare pentru înlăturarea consecințelor inundațiilor.

Bunurile sunt oferite din rezervele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Agenției Rezerve Materiale. Decizia a fost aprobată la ședința de vineri, 9 iunie, a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

„Prin asistența oferită, R. Moldova este solidară cu Ucraina, oferindu-și sprijinul în gestionarea inundațiilor devastatoare”, potrivit IGSU.

Conform datelor oficiale oferite de autoritățile ucrainene, în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka, au fost inundate peste 2 600 de case, iar circa 1 700 de persoane au fost evacuate din regiunea afectată, a anunțat Guvernul.

Pe 6 iunie 2023, în regiunea Herson din Ucraina, în jurul orei 2:50, a fost distrus un baraj al hidrocentralei de la Kahovka, care până în acel moment se afla sub controlul armatei ruse.

Compania ucraineană „Ukrhidroenergo” a declarat că centrala hidroelectrică de la Kahovka a fost complet distrusă și nu poate fi restaurată. Presa relatează că acum hidrocentrala este practic complet acoperită cu apă. Aproximativ 300 de animale au murit în grădina zoologică inundată din Nova Kahovka.