FOTO În semn de solidaritate cu poporul ucrainean, mai multe clădiri și locații din capitală, iluminate în culorile drapelului Ucrainei
În semn de solidaritate cu poporul ucrainean, joi și vineri, 23-24 februarie, mai multe locaţii şi clădiri din capitală vor fi iluminate în culorile drapelului de stat al Ucrainei, anunță Primăria municipiului Chișinău.
Lista clădirilor și locațiilor:
- Porțile Sfinte (Arcul de Triumf)
- Mai multe elemente din Scuarul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului
- Mai multe elemente de pe aleea de pe bd. Grigore Vieru
- Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău (Turnul de Apă)
„Ne exprimăm în continuare poziţia fermă: Vrem pace, nu război. Sperăm că totul se va sfârși cât de curând posibil şi vom reveni la o viaţă normală, în pace şi linişte”, susțin autoritățile municipale.
Acum un an, pe 24 februarie 2022, Rusia a început un război agresiv împotriva Ucrainei. De atunci, în fiecare zi în Ucraina mor oameni nevinovați, sunt distruse orașe și familii întregi. Milioane de oameni, majoritatea femei, copii și bătrâni, sunt forțați să-și părăsească casele și să plece pentru a se salva de război.
În primele 24 de ore de război, peste 20.000 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova. Multe familii de moldoveni i-au luat chiar de la graniță și i-au găzduit la ei acasă. Acestea au găzduit 80% din ucrainenii care au fugit de război în țara noastră. Alte câteva mii de persoane au ajuns în centrele de plasament pentru refugiați. În primele cinci zile de război, circa 2500 de refugiați au fost plasați în 67 de centre deschise în toată Moldova. De-a lungul anului, numărul acestor centre a crescut la 130, iar numărul refugiaților din Ucraina găzduiți în ele a ajuns la peste 70 de mii.
Fluxul de refugiați creștea cu zi ce trecea. Unii dintre ei au rămas în Moldova, alții au fost doar în treacăt prin țara noastră, îndreptându-se mai departe spre țările UE.
În general, R. Moldova a primit cei mai mulți refugiați pe cap de locuitor. Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, peste 600.000 de cetățeni ai Ucrainei au trecut prin țara noastră de la începutul războiului. În prezent, în R. Moldova au mai rămas circa 100.000 de refugiați.