FOTO Fermierii au adus baloți de fân și un sac cu balegă în centrul capitalei: „Asta esta forma noastră de protest”
Fermierii mărșăluiesc marți, 5 decembrie, cu tehnică agricolă pe străzile capitalei. Traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău a fost parțial blocat.
Între timp, un protestatar a vrut să plaseze în fața Președinției baloți de fân, un sac cu balegă și câteva lăzi cu struguri, însă a fost stopat de polițiști.
„(…) Asta esta forma noastră de protest (…). Noi am adus cadou conducerii țării (…). Noi vrem să o lăsăm aici (…). Eu am dreptul să protestez. Lăsați-mă să las astea cadou și mă duc mai departe (…)”, a spus fermierul.
Agricultorii, care au revenit în Piața Marii Adunării Naționale (PMAN), au claxonat minute în șir în semn de protest. Fermierii cer în continuare introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori, dar și interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui cel puțin până pe 31 martie 2024.
Sursa foto: newsmaker.md
Asociația „Forța Fermierilor” a informat că agricultorii vor reveni marți, 5 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și vor desfășura marșuri cu tehnică agricolă. Anunțul a fost făcut după ce reprezentanții Asociației menționau că vor avea discuții cu președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară și cu șefa statului.
„În urma discuțiilor de azi (luni, 4 decembrie, n.red.), fermierii, din păcate, nu au obținut nimic concret în privința realizării revendicărilor noastre. Noi am auzit recent de la ministrul agriculturii că propunerile noastre sunt respinse, însă nu am văzut nici măcar o soluție de alternativă privind salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de faliment. Acum fiecare zi contează pentru agricultor. Fiecare zi îi apropie de executare din partea creditorilor care fac tot mai multe presiuni (…)”, se spune într-un comunicat al Asociației „Forța Fermierilor”.
Joi, 28 noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat într-un briefing de presă că a avut loc prima ședință în procesul de elaborare a unui cadru de suport a producătorilor de cereale. Totuși, a spus oficialul, cerințele agricultorilor nu pot fi îndeplinite.
Pe 4 decembrie, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) au anunțat că a avut loc o ședință cu reprezentanții organizațiilor de creditare nebancară, pentru a aborda „problemele specifice cu care se confruntă agricultorii din sectorul de creștere a cerealelor”. Conform MAIA, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a solicitat instituțiilor de creditare nebancară „să livreze analize detaliate despre portofoliul agricol actual, numărul cererilor de restructurare a creditelor și care sunt soluțiile de restructurare a datoriilor pentru a ajuta fermierii să evite intrarea în insolvență, pentru ultimii 5 ani”.