FOTO Asistenții personali protestează la Primărie: „Oamenii cu nevoi speciale tot au drepturi”
După ce le-au fost reduse salariile cu 50%, mai mulți asistenți personali au ieșit luni, 11 martie, la protest. Manifestanții s-au adunat la Primăria municipiului Chișinău cu pancarte pe care scrie: „Oamenii cu nevoi speciale tot au drepturi” și „stop genocid”. Primarul general Ion Ceban acuză partidul de guvernământ, care, potrivit lui, „trebuie să asigure finanțare egală”.
Manifestanții spun că au ieșit în stradă pentru că „nu sunt alte soluții”. La protest, multe dintre asistentele personale sunt însoțite de persoanele pe care le au în grijă.
„Eu vreau să muncesc, am două studii superioare, dar cum să-l las pe băiatul meu? Sunt multe centre unde aș putea să-l duc, la activități creative, dar trebuie să stau lângă el. Cum să mă desfac, jumătate din mine să meargă la muncă și jumătate să îngrijească feciorul meu? (…) Luați atitudine, oameni buni!”, a declarat o mamă, prezentă la protest.
De două luni, asistenții personali solicită întrevederi cu primarul general al capitalei, potrivit uneia dintre organizatoarele protestului: „Ne pare rău că, odată cu al doilea mandat, a dispărut obrazul”. Oamenii au scandat preț de câteva minute: „Ieșiți!”, însă niciun reprezentant al autorităților locale nu a ieșit în fața mulțimii.
La ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din luni, 11 martie, întrebat despre situația asistenșilor personali, primarul general al capitalei a declarat că Guvernul „trebuie să asigure în mod egal finanțarea pentru absolut toată lumea în țară”.
„Nu există asemenea mecanisme în România sau în Belgia sau în altă parte. Deci nu există. Asta este făcut intenționat. (…) Este la noi, la moldoveni o vorbă: «Eu îmi cânt, eu îmi dansez». Asta face PAS-ul, creează probleme artificiale în Primăria municipiului Chișinău.(…)”, a adăugat edilul.
Pe 3 ianuarie a fost semnat un ordin de către Vladimir Bolocan, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) a Consiliului Municipal Chișinău, care prevede concedierea asistenților personali ce sunt la pensie și a celor 190 de asistenți personali care primeau anterior salarii din Fondul de susținere a populației finanțat de Guvern, dar și reducerea salariilor cu 50% a celor rămași. Fondul a fost închis, iar salarizarea asistenților a trecut de la Guvern la autoritățile municipale. De la 1 ianuarie 2024, Primăria Chișinău și autonomia găgăuză, structuri care nu au fost incluse în reforma asistenței sociale „Restart”, urmează să achite integral salariile asistenților personali care activează în raza teritoriului lor administrativ, asta în timp ce la nivel de țară, serviciul social „Asistență personală” este finanțat din bugetul de stat, iar asistenții personali angajați anterior de Consiliile raionale și de Primăria municipiului Bălți au fost transferați în subordinea agențiilor teritoriale ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Ulterior, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a atacat în instanța de judecată Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) a municipiului Chișinău. Judecătoria Chișinău urmează să se pronunțe în privința legalității actelor administrative ale municipiului Chişinău față de angajații și beneficiarii Serviciului „Asistență personală”. Totodată, Ministerul a înaintat un demers către Centrul Național Anticorupție în vederea examinării faptelor legate de depășirea atribuțiilor ale factorilor de decizie.