Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul șef al SIS Alexandr…

Fostul șef al SIS Alexandr Esaulenco, numit de Guvern în funcția de ambasador al R. Moldova în Azerbaidjan

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, a fost desemnat în funcția de ambasador al R. Moldova în Azerbaidjan. Decizia a fost aprobată joi, 29 septembrie, de Cabinetul de miniștri.

„(…) Se prezintă pentru examinare și aprobare propunerea de numire a lui Alexandr Esaulenco în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Republica Azerbaidjan, înaintând președintelui R. Moldova proiectele decretelor respective (…)”, a declarat ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, propunerile referitoare la numirea în funcţia de ambasador sunt înaintate Guvernului de către Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

La sfârșitul lunii iulie, Esauleanco a fost angajat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în funcția de ambasador cu misiuni speciale.

La Ministerul de Externe, Esaulenco a ajuns cu un salariu de 360 183 pe care l-a obținut în anul 2022 în calitate de director la SIS.

În declarația de avere și interese personale depusă la investirea în funcție, Esaulenco a indicat că a obținut tot în 2022 o indemnizație de îngrijire a copilului în sumă de 82 563 de lei.

Esaulenco declară că nu deține niciun imobil și că locuiește într-un apartament deținut de socrii săi. Fostul șef de la SIS spune că are în proprietate două automobile, o Toyota Highlander fabricată în 2021 și procurată în 2022 cu 43 444 de euro și o Toyota Auris cumpărată în 2021 cu 150 000 de lei.

Pe 30 mai 2022, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a primit cererea de demisie a șefului SIS, Alexandr Esaulenco. Ulterior, pe 2 iunie, majoritatea parlamentară a aprobat cererea de demisie a lui Esaulenco.