Fosta ministră a Finanțelor în Guvernul Sandu, despre anularea legii miliardului : „Acest joc iresponsabil al PSRM-Șor va avea consecințe grave pentru economie și va lăsa moștenire o gaură bugetară de proporții”
Fosta ministră a Finanțelor în Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu, Natalia Gavrilița, susține că anularea „legii miliardului„ în astfel de condiții „este un joc iresponsabil al PSRM-ȘOR, care va avea consecințe grave pentru economie și va lăsa moștenire o gaură bugetară de proporții”.
Într-un mesaj postat pe Facebook, ex-ministra menționează că „povara miliardului furat poate fi luată de pe umerii cetățenilor doar prin confiscarea averilor celor care au participat la furt”.
„(…) Anularea legii miliardului votată astăzi de PSRM-Șor nu este altceva decât mutarea datoriei de la o instituție a statului (Ministerul Finanțelor) la alta (Banca Națională a Moldovei). Acest joc iresponsabil al PSRM-Șor va avea consecințe grave pentru economie și va lasa moștenire o gaură bugetară de proporții.
Domnul Chicu se arată deranjat de menționarea „găurii bugetare”. Dar chiar și un nespecialist înțelege că Moldova nu poate spera la suport bugetar în condițiile în care justiția nu face nici un progres în pedepsirea hoților de miliarde și confiscarea averilor furate, iar Parlamentul anulează angajamentele adoptate anterior.
Astfel, în bugetul din 2021 nu vor mai veni granturi în sumă de 457 milioane de lei și împrumuturi pentru finanțarea deficitului bugetar în sumă de 5,9 miliarde (din partea FMI și a Băncii Mondiale). Deci chiar dacă statul va economisi 600 milioane de lei din cheltuieli, va rata suport bugetar de cel puțin 6,4 miliarde! Și aici vorbim doar despre buget, nici nu spun despre consecințele economice pe termen lung și necesitatea de recapitalizare a BNM.
Domnule Chicu, oare nu este aceasta o gaură bugetară pe care va trebui s-o acopere Guvernul, fie prin tăieri majore de cheltuieli, fie prin decizii care vor permite relansarea finanțării externe? Va găsi oare Guvernul Dstră un pic de demnitate să spună lucrurilor pe nume la examinarea bugetului în Parlament? Sau vă veți face morți în popușoi, lăsându-vă din nou umiliți de hoți? Să știți că mâine cetățenii vor fi cu ochii pe voi!”, a scris Natalia Gavrilița pe Facebook.
După 4 ani de la promisiunea făcută, dar nerealizată de Igor Dodon, acum, după ce a pierdut alegerile, cu voturile PSRM – Șor „legea miliardului” a fost anulată.
Deputații PSRM și cei din Pentru Moldova, din care fac parte deputații care au plecat din Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor, au aprobat, în cadrul ședinței plenare de miercuri, 16 decembrie, Proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015.
Pentru anularea „legii miliardului” au votat 56 de deputați, PSRM – Șor și cei care au părăsit Pro Moldova.
Proiectul este înaintat cu titlul de inițiativă de către un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM. Autorii propun ca banii care urma să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor.
Anularea „legii miliardului” a fost una din promisiunile nerealizate ale președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Este una dintre promisiunile incluse în programul electoral al lui Dodon din anul 2016 și care pe perioada mandului lui de președinte al R. Moldova nu a fost realizată.
După 4 ani, după ce Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, socialiștii, care se află de mai bine de un an la guvernare, deținând toate cele 3 funcții de conducere din stat, au venit miecuri, 16 decembrie, în Parlament cu această inițiativă.