Fondatorul posturilor de televiziune TV6 și Orhei TV, afiliate deputatului fugar Ilan Șor, se reprofilează: „Unul din primii clienți a devenit Orizont TV”. Reacția CA
Orizont TV, care realizează „emisiuni, talk-show-uri pe teme de interes educativ, cultural, muzical, sănătate, sportiv și divertisment”, a început să furnizeze luni, 6 februarie, buletine de știri asemănătoare cu cele de la TV6, televiziune apropiată Partidului „Șor”, a cărei licență de emisie a fost suspendată în decembrie. Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la reprezentanții Orizont TV, în contextul în care nu a fost publicat niciun anunț în acest sens. Aceștia ne-au expediat un comunicat al companiei „Media-Resurse” SRL, fondatorul posturilor de televiziune TV6 și Orhei TV, care sunt apropiate Partidului „Șor”.
În nota informativă, „Media-Resurse” SRL menționează că și-a reprofilat „parțial activitatea” și „prestează servicii de producere, oferă tehnică în chirie și alte tipuri de servicii, iar unul din primii clienți a devenit postul de televiziune Orizont TV”.
„Pentru a evita speculațiile care pot apărea în spațiul media, „Media-Resurse” SRL, fondatorul posturilor de televiziune TV6 și Orhei TV, consideră necesar să anunțe următoarele: În contextul sarcinilor de dezvoltare, necesității păstrării locurilor de muncă, la inițiativa colectivului, „Media-Resurse” SRL și-a reprofilat parțial activitatea și prestează servicii de producere, oferă tehnică în chirie și alte tipuri de servicii (…)”, se arată în comunicat.
Totodată, „Media-Resurse” SRL a anunțat că nu va renunța la „intenția de a obține în instanța de judecată anularea deciziei CSE prin care a fost suspendată licența de emisie și readucerea activității în regim normal a posturilor de televiziune TV6 și Orhei TV”.
Înainte de anunțul „Media-Resurse” SRL, ZdG a solicitat o reacție de la Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului (CA), care a menționat că în ședința publică de vineri, 10 februarie, va fi pus în discuție subiectul inițierii unui control pe felul în care Orizont TV respectă concepția depusă la CA.
„(…) Pentru grila de emisie nu este nevoie de aprobarea CA (pentru a nu admite imixtiune în editorial), dar concepția face parte din licența de emisie aprobată de CA și se poate dispune control. Un control similar CA a făcut pe Cinema 1/RTR – rezultatele controlului vor fi analizate în ședința din 10 februarie 2023”, a declarat Liliana Vițu.
Televiziunile apropiate Partidului „Șor” – TV6 (fosta Televiziune Centrală) și Orhei TV, sunt deținute de compania „Media Resurse” SRL, administrată și deținută în proporție de 100% de Dumitru Chitoroagă. Anterior, această companie era fondată de o altă firmă – „Klassika Media” SRL. Unicul asociat al acesteia este Irina Țvic, iar Dumitru Chitoroagă este, mai nou, administratorul companiei.
Postul de televiziune Orizont TV este deținut de compania „Archidoc Group” SRL, fondată de Cristina Gușan, a cărei administrator este Roman Gușan.
Pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.
Potrivit Dispoziției CSE, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.