Filarmonica Națională mistuită de flăcări: Primele concluzii după patru ședințe de lucru a grupului de expertiză
După primele patru ședințe ale grupului de expertiză în legătură cu gestionarea situației în urma incendiului care a mistuit Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au anunțat primele concluzii și acțiuni care urmează a fi întreprinse de către autorități în acest sens.
Potrivit IGSU, grupul de lucru a prezentat un raport tehnic de expertiză, astfel că, în baza raportului prezentat, a fost luată decizia de a demara etapa de demontarea parțială a părților avariate din construcția edificiului.
Tot reprezentanții IGSU menționează că în acest sens va fi contractată o campanie specializată pentru eliminarea tuturor elementelor degradante, iar după finalizarea acțiunilor de demontare și evacuare a deșeurilor, experții vor analiza edificiul și se vor expune asupra ulterioarelor acțiuni posibile în cazul Filarmonicii Naționale.
„La 6 octombrie la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici a avut loc a patra ședință a grupului de gestionare a situației în urma lichidării incendiului. Ședința a fost prezidată de Șeful IGSU, general -maior Mihail Harabagiu și au participat membrii grupului, reprezentanți ai Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerul Apărării, Inspecția de Stat în Construcții, Agenția de Supraveghere Tehnică, dar și directorul Filarmonicii Naționale. În cadrul ședinței reprezentantul Ministerului Economiei și Infrastructurii a prezentat raportul tehnic de expertiză, unde experții în domeniu s-au expus asupra părții tehnice a edificiului.
Totodată în baza raportului prezentat, grupul de lucru a luat decizia de a demara etapa de demontarea parțială a părților avariate din construcția edificiului. În acest sens, Ministerul Educației Culturii și Cercetării va solicita autorității publice locale autorizația de demontare a părții avariate. Activitățile respective vor fi organizate în baza unui proiect de organizare a executării lucrărilor de desființare a părților constructive avariate. În acest sens va fi contractată o campanie specializată pentru eliminarea tuturor elementelor degradante. După finalizarea acțiunilor de demontare și evacuare a deșeurilor, experții vor analiza edificiul și se vor expune asupra ulterioarelor acțiuni posibile în cazul Filarmonicii Naționale. În continuare situația va fi gestionată de conducerea IGSU, iar la fața locului pe parcursul funcționării grupului de lucru în gestionare situației, va activa Statul Major al Inspectoratului”, au menționat reprezentanții IGSU.
Joi, 24 septembrie, a fost stare de alertă maximă la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, acolo unde a izbucnit un incendiu.
Acoperișul Filarmonicii, dar și tavanul sălii principale s-au prăbușit, iar flăcările s-au extins, pe o arie mai largă, mistuind interiorul clădirii.
Cel puțin 10 autospeciale IGSU și zeci de pompieri au fost la fața locului și au luptat pentru a stinge incendiul.
Conform datelor preliminare, flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.
La 25 septembrie, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au anunțat că au stabilit primele trei versiuni de izbucnire a incendiului care a mistuit Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.
Prima ipoteză anuțată de specialiști este defecțiune a echipamentului electric.
A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică.
A treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului. În continuare specialiștii vor continua să cerceteze toate circumstanțele pentru stabilirea celei mai probabile cauze de producere a incendiului.
Instituția Publică Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, care la 24 septembrie curent a fost devastată de un incendiu uriaș, a beneficiat, în 2020, de subvenții de la bugetul de stat în sumă de 15.677.600 lei, pentru susținerea activității instituției. Datele se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Finanțelor la solicitarea formulată de către ZdG.