Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Fiecare cetățean al Republicii Moldova…

„Fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să contribuie ca țara noastră să devină membră a Uniunii Europene”

Proiectul EUDialog în sudul Moldovei; Foto/ZdG;

Procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană a reunit mai mulți lideri de opinie și cetățeni implicați activ în viața comunităților din care fac parte sub umbrela Proiectului regional „EUDialog în sudul Moldovei”, cu scopul creării unei echipe de multiplicatori care, pe de o parte, vor informa cetățenii despre beneficiile și provocările pe care le implică aderarea R. Moldova la UE, iar pe de altă parte, vor demonta informațiile false despre aderare propagate în spațiul public.

Participanții la proiect le-au relatat reporterilor ZdG care sunt cele mai vehiculate falsuri în comunitatea din care fac parte, cum le vor contracara și ce lucruri noi au aflat la Academia Europeană. Mihai Cucereanu, președintele AO Centrul „CONTACT-Cahul”, organizația care implementează proiectul, susține că „fiecare cetățean al R. Moldova trebuie să contribuie ca țara noastră să devină membră a Uniunii Europene”.

„Împreună cu țările din Uniunea Europeană, vom fi mai puternici și vom reuși să ne dezvoltăm și să trăim mai bine”

Mihai Cucereanu, președintele AO Centrul „CONTACT-Cahul”; foto/ZdG;

„Noi promovăm cursul european al R. Moldova și încurajăm cetățenii să se implice”, a declarat pentru ZdG Mihai Cucereanu, președintele AO Centrul „CONTACT-Cahul”. Acesta susține că în prima etapă a proiectului, intitulată generic „Academia Europeană”, este formată echipa de multiplicatori locali, constituită din reprezentanții a 15 organizații obștești locale din raioanele Cahul, Leova și Cantemir.

„În următoarea etapă, multiplicatorii, care sunt și parteneri ai proiectului, vor desfășura în localitățile lor activități de informare și promovare a valorilor Uniunii Europene.

Vor organiza în localități întâlniri cu cetățenii, vor avea ateliere de discuții despre beneficiile și provocările aderării R. Moldova la Uniunea Europeană, iar cetățenii vor putea adresa întrebări pentru a elucida informațiile neclare.”

Mihai Cucereanu consideră că „fiecare cetățean al R. Moldova trebuie să contribuie ca țara noastră să devină membră a UE.” Potrivit acestuia, Centrul „CONTACT-Cahul” va lansa o campanie pe rețelele de socializare, prin care „cetățenii R. Moldova vor fi îndemnați să filmeze un mic video în care să vorbească «de ce cred că aderarea la Uniunea Europeană este benefică pentru societatea noastră», dar și «de ce fiecare trebuie să contribuim ca țara noastră să fie membră a UE». Ulterior, AO Centrul «CONTACT-Cahul» va organiza în fiecare raion câte o expoziție cu tematica UE.”

„În multe cazuri, oamenii preferă să creadă mesajelor și videourilor false publicate pe rețelele de socializare decât informațiilor din surse oficiale.

Cel mai important mesaj de integrare europeană este că împreună cu țările din Uniunea Europeană, vom fi mai puternici și vom reuși să ne dezvoltăm și să trăim mai bine.

În UE vom fi mai puternici și mai apărați în situații neprevăzute sau de criză, vor fi respectate drepturile omului, vom beneficia de suport pentru o dezvoltare multidimensională: în plan economic, infrastructură, cultural, prin păstrarea și promovarea obiceiurilor și tradițiilor  noastre.

În calitate de țară membră a UE, R. Moldova va avea doar de câștigat”, a punctat Mihai Cucereanu.

Aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană are doar beneficii. Ne asigură pacea, securitatea, respectarea drepturilor și libertăților

Cristina Blanaru; Foto/ZdG;

Cristina Blanaru din satul Baimaclia, raionul Cantemir consideră că aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană are doar beneficii. Ne asigură pacea, securitatea, respectarea drepturilor și libertăților și ne va îmbunătăți viața. În cadrul acestor seminarii am analizat cum să oferim informația corectă despre procesul de integrare europeană în comunitățile noastre.

Vreau să conving persoanele mai sceptice să participe la referendum și să-și facă vocea auzită.”

Femeia susține că din cauza dezinformării, mulți cetățeni cred că, odată intrați în UE, „ne vom pierde valoarea noastră națională. UE nu are tendințe de înlăturare a valorilor noastre naționale, trebuie concretizat în rândurile cetățenilor acest aspect. Din contra, prin programele sale, UE ajută la conservarea, dezvoltarea și promovarea tradițiilor și a obiceiurilor fiecărei națiuni.” 

„Tinerii noștri încep să întrevadă un viitor bun în Moldova”

 Natalia Cernea; Foto/ZdG;

Natalia Cernea, o altă participantă la Academia Europeană, le-a relatat reporterilor ZdG că se întreba deseori „de ce există în spațiul public atât de multe informații false?”, „de unde apar?”, dar și „de ce se acceptă publicarea acestora?” Femeia susține că datorită experților prezenți la traininguri, a înțeles „cum” și „de ce” este finanțată dezinformarea.

„E important să fim conștienți cu toții care sunt informațiile false și să le tratăm ca atare. Unii oameni susțin că odată cu aderarea la Uniunea Europeană, o să ne pierdem libertatea, integritatea și o să devenim robi. I-aș ruga să dea măcar un exemplu de țară care și-a pierdut integritatea și libertatea odată intrată în comunitatea europeană.

De ce cred că Moldova își va pierde integritatea? Din cele 27 de țări care sunt acum în Uniunea Europeană și-a pierdut vreuna integritatea? O să-mi pierd din valorile culturale? Cum să-ți pierzi valorile? Avem tradiții din moși-strămoși și ele rămân în noi. Pur și simplu, va fi necesar să ne adaptăm unor cerințe. Pe parcursul ultimilor ani, asociația noastră organizează activități de promovare a valorilor Uniunii Europene în rândul tinerilor.

Este îmbucurător că tinerii din Moldova își schimbă prioritățile și viziunea. Acum, mulți dintre ei vor să rămână acasă, să învețe și să-și deschidă o afacere. Tinerii noștri încep să întrevadă un viitor bun în Moldova”, a declarat cu optimism Natalia Cernea.

„Acum multă lume stă cu frică. În UE o să fim în siguranță”

Nadejda Dobîndă; Foto/ZdG;

Nadejda Dobîndă, fostă directoare de școală și activistă civică în comunitatea ei, a intrat în proiect ca să se informeze „cum pot ajuta cetățenii să înțeleagă mai bine necesitatea integrării în lumea europeană. Oamenii percep diferit acest proces, fiindcă există politicieni care dezinformează și induc lumea în eroare în mod intenționat. Oamenii de rând, inclusiv cei plecați în Europa, sunt mai puțin informați. Unii nu privesc știrile pentru că nu-i interesează, alții – pur și simplu, muncesc mult. Acum multă lume stă cu frică.

În UE o să fim în siguranță. Suntem o țară foarte mică și trebuie să ne alăturăm, să ne aliniem la o comunitate mai mare, care are toate pârghiile de a asigura siguranța, pacea și securitatea cetățenilor.

După ce va intra în UE, în R. Moldova vor lucra legile. Legi avem multe, dar multe nu se respectă, nu funcționează”, a punctat Nadejda Dobîndă. „Știam despre dezinformare, dar, oricum, am aflat aici lucruri noi. Ne-au făcut o clasificare clară despre propaganda și dezinformarea de pe rețelele de socializare.”

Din luna mai, AO Centrul „CONTACT-Cahul” implementează proiectul „EUDialog în sudul Moldovei”. Obiectivele proiectului vizează fortificarea capacităților reprezentanților organizațiilor societății civile (OSC), grupurilor de inițiativă și cetățenilor activi din raioanele Cahul, Cantemir și Leova privind procesul de integrare europeană, sporirea încrederii cetățenilor față de procesul de integrare europeană a R. Moldova, combaterea stereotipurilor privind integrarea europeană, îmbunătățirea accesului la informație, creșterea gradului de informare a societății privind reformele prioritare din R. Moldova și procesul de aderare la UE. 

Realizarea acestui proiect este posibilă datorită suportului generos din partea poporului american,  prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui material ține de responsabilitatea AO Centrul „CONTACT-Cahul” și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.