Fermierii solicită autorităților declararea stării de calamitate în agricultură și inițierea „cât mai urgentă” a procesului de creare a unor comisii de specialitate în raioane
Asociația „Forța Fermierilor” solicită Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) inițierea „cât mai urgentă” a procesului de creare a comisiilor de specialitate în raioane, pentru identificarea zonelor afectate de secetă și declararea stării de calamitate în agricultură.
Totodată, reprezentanții Asociației solicită Guvernului R. Moldova să identifice măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă, inclusiv făcând apel la Uniunea Europeană.
„Drept urmare a unei comunicări strânse pe care Asociația „Forța Fermierilor” o are cu agricultorii, constatăm cu mare tristețe că schimbările climatice se aprofundează în țara noastră, prin seceta prelungită și în acest an. În multe raioane din țară, culturile de câmp din prima grupă sunt afectate foarte mult. Verificarea ar trebui făcută în toate raioanele din țară, iar în zonele afectate de secetă să fie declarate stare de calamitate.
(…) Asociația „Forța Fermierilor” dorește inițierea unor discuții deschise, transparente și cât mai urgente cu Guvernul pentru soluționarea acestor probleme care afectează fără precedent agricultura din Moldova”, se spune într-un comunicat al Asociației.
Anterior, fermierii din mai multe raioane ale R. Moldova, printre care Hâncești, Leova, Căușeni, Nisporeni și Criuleni, au protestat față de politicile Guvernului, solicitând acordarea motorinei din România și alocarea compensațiilor la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui.
Pe 12 aprilie 2024, directorul Agenției Rezerve Materiale (ARM), Marin Lisî, a precizat pentru Ziarul de Gardă că a fost recepționată ultima tranșă de motorină donată de autoritățile române fermierilor din R. Moldova – 1 346 de tone.