Principală  —  IMPORTANTE   —   Fermierii anunță că astăzi vor…

Fermierii anunță că astăzi vor organiza marșuri cu tehnică agricolă, după o nouă rundă de discuții cu autoritățile

Sursa foto: ZdG

Asociația „Forța Fermierilor” anunță că agricultorii vor reveni marți, 5 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și vor desfășura marșuri cu tehnică agricolă. Anunțul a fost făcut după ce reprezentanții Asociației anunțau că vor avea discuții cu președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară și cu șefa statului.

„În urma discuțiilor de azi (luni, 4 decembrie, n.red.), fermierii, din păcate, nu au obținut nimic concret în privința realizării revendicărilor noastre. Noi am auzit recent de la ministrul agriculturii că propunerile noastre sunt respinse, însă nu am văzut nici măcar o soluție de alternativă privind salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de faliment. Acum fiecare zi contează pentru agricultor. Fiecare zi îi apropie de executare din partea creditorilor care fac tot mai multe presiuni (…)”, se spune într-un comunicat al Asociației „Forța Fermierilor”.

Joi, 28 noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat într-un briefing de presă că a avut loc prima ședință în procesul de elaborare a unui cadru de suport a producătorilor de cereale. Totuși, a spus oficialul, cerințele agricultorilor nu pot fi îndeplinite.

„Eu în calitate de ministru al Agriculturii sunt conștient de situația precară a producătorilor de cereale în mod special din R. Moldova, în fiecare zi lucrăm pentru identificarea de soluții eficiente și legale. A avut loc prima ședință în procesul de elaborare a unui cadru de suport pentru acest tip de fermieri din R. Moldova (crescători de cereale n. red.). Au participat reprezentanți de la Ministerul de Finanțe, de la inspectoratele fiscale, reprezentanți a băncilor, a structurilor comerciale (…), pentru a stabili un început de dialog.

Am identificat două categorii de agenți economici care se ocupă de producerea de cereale: agricultorii care au așa-numitele acte de constatare a secetei de la comisiile pentru situații excepționale raionale și agricultorii care nu au suferit de la secetă, dar au impedimente la prețul de realizare al produselor cerealiere.

(…) Așa-numitul moratoriul propus de Asociația Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, pentru că nu există formă legală în R. Moldova în baza căreia ar putea fi declarată o astfel de formă de susținere. Nici CSE-ul nu are așa împuterniciri. Mai mult decât atât, Legislația din R. Moldova prevede clar, nicio entitate din stat nu poate interveni între doi agenți economici (…)”, a declarat Vladimir Bolea.

Pe 4 decembrie, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) au anunțat că a avut loc o ședință cu reprezentanții organizațiilor de creditare nebancară, pentru a aborda „problemele specifice cu care se confruntă agricultorii din sectorul de creștere a cerealelor”. Conform MAIA, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a solicitat instituțiilor de creditare nebancară „să livreze analize detaliate despre portofoliul agricol actual, numărul cererilor de restructurare a creditelor și care sunt soluțiile de restructurare a datoriilor pentru a ajuta fermierii să evite intrarea în insolvență, pentru ultimii 5 ani”.

Reprezentanții instituțiilor de creditare nebancară au declarat că au inițiat negocieri cu agricultorii pentru „implementarea unor condiții mai flexibile de rambursare a creditelor, astfel încât să se potrivească necesităților actuale și ciclurilor de producție în agricultură”.