Farmaciile mobile — anulate de Curtea Constituțională, readuse la viață de o lege promovată de deputații lui Șor
După o încercare nereușită de a opera modificări la Legea cu privire la activitatea farmaceutică prin instituirea farmaciilor ambulante, deputații din platforma „Pentru Moldova” își încearcă iarăși norocul. De această dată, într-un ritm alert, aceștia promovează în Parlament o inițiativă privind livrarea la domiciliu a medicamentelor, idee criticată de mai mulți deputați, care invocă faptul că cei din „Pentru Moldova” vin prin ușa din spate a Legislativului cu un proiect similar celui declarat neconstituțional și că, în spatele acestor acțiuni, ar sta interese economice.
Insistența parlamentarilor „Pentru Moldova” de a institui reglementări pentru activitatea farmaciilor mobile are loc pe fundalul intenției grupului de farmacii „Felicia” de a prelua controlul unic asupra întreprinderilor farmaceutice „Gedeon Richter” și „RihPanGalFarma”.
Deputații din grupul parlamentar „Pentru Moldova”, din care face parte și fracțiunea „Șor”, au înregistrat, la 15 martie, o inițiativă legislativă cu privire la livrarea la domiciliu a medicamentelor. Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament la o distanță de doar patru zile după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituționale legile care reglementează activitatea farmaceutică și care au fost votate în noaptea din 16 decembrie 2020 de către deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei din platforma „Pentru Moldova”.
Riscuri de corupție și aviz negativ din partea Guvernului
Modificările declarate neconstituționale vizau instituirea farmaciilor mobile, livrarea la domiciliu a medicamentelor pentru persoanele cu dizabilitate severă, instituirea unui catalog de prețuri a medicamentelor compensate, dar și modificarea metodologiei de calculare a prețurilor la medicamente. Inițiativele de modificare a cadrului ce reglementează activitatea farmaceutică au fost dur criticate de către deputații fracțiunilor Partidului Democrat (PDM), Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidului Platforma DA (Platforma DA), care le-au și contestat la CC.
Cele două legi declarate neconstituționale au fost însoțite de avize critice din partea Centrului Național Anticorupție (CNA), dar și din partea Guvernului. În avizul său, CNA a precizat că exceptarea farmaciilor ambulante de la unele prevederi legislative riscă să ducă la „apariția manifestărilor de corupție și să dezvolte un cadru normativ favorabil unor tactici anticoncurențiale și a concurenței neloiale, fapt ce va afecta interesul public”. Cu un aviz negativ la inițiativa instituirii farmaciilor ambulante a venit și Guvernul, care a subliniat că procesul de comercializare a medicamentelor prin intermediul farmaciilor mobile poate genera mai multe riscuri, și anume comercializarea medicamentelor contrafăcute, eliberarea medicamentelor fără rețetă, eliberarea medicamentelor de către nespecialiști, prețuri majorate, dar și încălcarea condițiilor de păstrare a medicamentelor.
Îngrijorările au fost susținute și de către comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), care a precizat că modificările la cadrul ce reglementează activitatea farmaceutică „sunt contradictorii cu cadrul legislativ al sistemului de sănătate”.
„Ne pune în gardă de unde vine această propunere”
La o distanță de doar patru zile de la declararea neconstituțională a modificărilor legislative, la 15 martie 2021, deputații platformei „Pentru Moldova” au înregistrat în Parlament o nouă inițiativă legislativă cu privire la activitatea farmaceutică. De această dată, parlamentarii au propus modificarea legislației în sensul în care farmaciile cu circuit deschis și filialele acestora să poată presta „servicii de livrare la domiciliu a medicamentelor și produselor parafarmaceutice”. La doar patru zile de la înregistrarea inițiativei în Parlament, aceasta a și fost votată în cadrul ședinței plenare din 19 martie cu voturile PSRM și a grupului „Pentru Moldova”.
„Este un proiect de lege care vine să garanteze oamenilor care se află în tratament la domiciliu sau în regim de autoizolare, sau din alte motive de sănătate, dreptul de acces echitabil la produse farmaceutice”, a declarat deputata platformei „Pentru Moldova” Ruxanda Glavan în cadrul ședinței Parlamentului din 19 martie.
Inițiativa a fost privită critic și de această dată de către unii deputați, fiind invocate interese economice și riscuri de corupție:
„E un proiect care generează foarte multe riscuri, în viziunea noastră. R. Moldova încă nu este pregătită pentru un astfel de mecanism. Nu vorbim despre produse alimentare, dar despre medicamente, iar controlul și supravegherea asupra medicamentelor trebuie să fie strict reglementate. Nu în zadar, în legea actuală, este interzisă comercializarea medicamentelor decât în locuri special autorizate, adică farmacii. Aici vorbim de riscul ce ține de calitatea produselor ce poate fi deteriorată în timpul transportării, vorbim și de evaziune fiscală, dar și de favorizarea comercializării unui anumit medicament. E și o anumită suspiciune legată de autorii inițiativei, care nu exclud că au anumite afaceri sau interese”, susține Nicolae Ciubuc, deputat PDM.
„În decembrie, deja s-a încercat băgarea livrării la domiciliu și atunci nu s-a vorbit despre Covid, dar Covid era. Acum se încearcă a interpreta că Covid este problema. E trist când unii se ascund după Covid ca să promoveze lucruri parcă bune, dar în felul cum sunt promovate sunt foarte interpretabile”, menționează deputatul Liviu Vovc de la Platforma DA.
„Ne pune în gardă de unde vine această propunere. Vine de la o grupare care putem suspecta că are anumite interese, de asta și avem atât de multe întrebări”, a comentat și Radu Marian, deputat PAS.
„Veniți acum pe ușa din spate cu un proiect similar. Se creează impresia că sunt promovate interese financiare”, a comentat și deputatul Dinu Plîngău, întrebând-o pe Ruxanda Glavan dacă pe mașinile ce vor livra medicamente nu vor fi prezente inscripțiile magazinelor sociale „Merișor”. Deputatul a făcut aluzie la magazinele mobile care circulă în regiunile rurale, proiect lansat în 2015 la inițiativa lui Ilan Șor.
În pofida acestor îngrijorări, deputații socialiști au salutat inițiativa celor din platforma „Pentru Moldova”, precizând că este vorba de un proiect „foarte bun”. În rezultat, proiectul a și fost votat în prima lectură.
„Condamn faptul că unii oponenți politici, cu bună știință, induc oamenii în eroare”
Ruxanda Glavan, una dintre autoarele proiectului, susține că regretă faptul că se speculează pe „un subiect atât de necesar oamenilor și care trebuia grăbit acum câțiva ani”.
„Cât ține de decizia CC, Curtea s-a expus pe faptul că s-a încălcat procedura de avizare a amendamentelor și nicidecum nu a declarat neconstituțional conținutul legilor respective. Condamn faptul că unii oponenți politici, cu bună știință, induc oamenii în eroare. Nu există niciun argument plauzibil al acestor politicieni care se opun reglementărilor respective”, menționează membra platformei „Pentru Moldova”.
Deputata a mai precizat că, în prezent, serviciile de livrare a medicamentelor la domiciliu sunt prestate ilegal în R. Moldova, motiv pentru care și-a propus să găsească soluții pentru ca acestea să fie legiferate. Cât priveşte acuzațiile despre faptul că în spatele inițiativei ar sta interese financiare, Ruxanda Glavan spune că acestea „sunt aberații” și regretă că „oricare inițiativă de a face ceva bun pentru oameni și legat de domeniul farmaceutic trebuie să fie neapărat etichetat ca interese financiare și speculații”.
Tranzacție de proporții pe piața farmaceutică
Concomitent cu inițiativele deputaților, pe piața farmaceutică au loc tranzacții de proporții. Grupul de companii Felicia, deținut de familia Berdos, intenționează să achiziționeze întreprinderea mixtă moldo-ungară „RihPanGalFarma” SRL și „Gedeon Richter – Rețea farmaceutică” SRL. În acest sens, la 4 februarie, curent, Consiliul Concurenței a emis o decizie prin care declară că operațiunea de concentrare economică ce urmează să fie realizată este „compatibilă cu mediul concurențial”.
Surse ale ZdG ne-au comunicat că în spatele acestor tranzacții ar putea sta interese politice, care au legătură cu legea votată în Parlament. O declarație în acest sens a făcut anterior și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”. „Socialiștii pregătesc să pună la cale o schemă foarte murdară de a lua sub control piața de medicamente din R. Moldova. […] Se planifică cumpărarea uneia dintre cele mai mari rețele de farmacii din Moldova. Asta este legea de la miez de noapte cu farmaciile mobile. Ei vor să vândă medicamente aduse prin contrabandă”, menționa Usatîi.
Întrebați dacă în spatele tranzacției se află politicieni sau dacă este preconizată schimbarea conducerii, sau vânzarea companiilor, reprezentanții Felicia ne-au comunicat că aceste informații nu sunt adevărate: „De când este pe piață, farmacia nu a avut un alt proprietar decât Berdos, iar în timpul apropiat nu este preconizată nicio schimbare”.