Fără statut de operator aerian. Autoritatea Aeronautică Civilă a revocat Certificatul de Operator Aerian al Air Moldova
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) anunță că marți, 20 februarie, la propunerea Comisiei de certificare, a fost revocat Certificatul de Operator Aerian (AOC) al companiei „Air Moldova”.
Comisia de Certificare, conform unui comunicat al AAC, a constatat că până în prezent operatorul aerian Air Moldova, aflat în proces de restructurare accelerată de mai bine de jumătate de an, nu a prezentat nici o dovadă care confirmă „înlăturarea neconformităților în termenul stabilit, nu deține nici o aeronavă operațională și nu întrunește cerințele minime pentru deținerea unui AOC, motive care au stat la baza revocării certificatului de operator aerian”.
Anterior, Autoritatea Aeronautică Civilă a suspendat temporar certificatul de operator aerian, pentru o perioadă de 6 luni, acordând termenul maxim prevăzut de Codul aerian, pentru identificarea unei aeronave care ar putea fi utilizată în transporturile aeriene și inclusă în AOC.
„(…) La expirarea perioadei de 6 luni, în conformitate cu prevederile Codului Aerian, art. 15, din cauza lipsei a cel puțin o aeronavă ce ar deține un certificat de navigabilitate valabil, revocarea AOC a fost inevitabilă. De menționat faptul că Autoritatea Aeronautică Civilă a dat dovadă de deschidere, invitând de fiecare dată la ședințele comisiei reprezentanții Air Moldova, invitații care nu au fost onorate.
Revocarea certificatului prevede că Air Moldova nu mai are statut de operator aerian, fiind privată de dreptul de a opera zboruri comerciale (operațiuni de transport aerian comercial).
S.R.L. Air Moldova va fi notificată oficial despre revocarea certificatului de operator aerian. Ulterior, în cazul în care compania va dori să reia zborurile, aceasta poate iniția un nou proces de certificare, în vederea obținerii certificatului de operator aerian, în conformitate cu reglementările naționale”, se spune în comunicat.
Cei peste 28 de mii de cetățeni care au cumpărat bilete de la compania Air Moldova, care nu mai operează zboruri din mai 2023, ar urma să-și recupereze banii pentru biletele nevalorificate mai rapid. În cadrul unui briefing de presă susținut de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian și Sergiu Lazarencu, cu tema „Proiect de lege care va ajuta clienții păgubiți de Air Moldova”, parlamentarii au prezentat propunerea de modificare a Legii insolvabilității astfel încât pasagerii să aibă prioritate.
În iunie, Air Moldova a comunicat că parcurge în continuare etapele procesului de restructurare și a anunțat mai multe acțiuni pe care urmează să le întreprindă.
Air Moldova nu mai operează zboruri de la 2 mai 2023, după mai multe luni în care a anulat curse.
Pe 2 mai 2023, compania privată „Air Moldova” a anunțat că a depus în instanță o „cerere de aprobare a restructurării accelerate a companiei, care este un plan de acțiuni, ce are drept scop evitarea falimentului companiei aeriene, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor”. Astfel, până la pronunțarea deciziei instanței, privind acceptarea sau respingerea cererii înaintate de Air Moldova, compania a spus că va suspenda operarea zborurilor și vânzările de bilete începând cu data de 2 mai. Conform companiei aeriene, reluarea activității va fi posibilă în termen de 3 zile de la pronunțarea deciziei de către instanță.