Principală  —  IMPORTANTE   —   Familiile a 22 de lucrători…

Familiile a 22 de lucrători medicali care au decedat în lupta cu COVID-19 vor primi câte o indemnizație de 100 000 de lei

Guvernul în exercițiu de la Chișinău a alocat puțin peste 2 milioane de lei Ministerului Sănătății pentru acordarea idemnizațiilor unice familiilor lucrătorilor medicali care au fost răpuși în lupta cu noul coronavirus.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost adoptat în ședința Cabinetului de miniștri de miercuri, 19 mai.

Se alocă, din fondul de intervenție al Guvernului, 2 200 000,0 lei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru acordarea indemnizației unice în cazul personalului decedat în lupta cu COVID-19 din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, conform anexei”, se menționează în document.

Astfel, familiile a 22 de lucrători medicali care au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19 vor primi o indemnizație unică de 100 000 de lei. 

Potrivit regulmentului aprobat de Guvern, personalul decedat în lupta cu COVID-19 din cadrul instituțiilor medicosanitare publice, care desfășoară activități de combatere a COVID-19, „se consideră personalul angajat în instituțiile medico-sanitare publice din cadrul asistenței medicale primare, asistenței medicale specializate de ambulatoriu, asistenței medicale spitalicești, asistenței medicale urgente prespitalicești, serviciilor medicale de înaltă performanță, instituțiilor/subdiviziunilor medicale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor și Serviciului de Informații și Securitate (în continuare – instituții medico-sanitare publice), al cărui deces a survenit ca urmare a infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu COVID-19″.

Astfel, dreptul la indemnizația unică se acordă:

  • soțului supraviețuitor, care s-a aflat în relaţie de căsătorie cu persoana decedată, la data decesului;
  • copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;
  • unuia dintre părinți, în cazul în care nu există urmași specificați la subpct. 1) și 2). În cazul părinților divorțați, cuantumul indemnizației unice se împarte între ei în părţi egale.

Proiectul de Hotărâre integral:

Indemnizatii Medici Decedati by Ziarul de Gardă