Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Explicația diferenței de peste 19…

Explicația diferenței de peste 19 mii de voturi dintre prezența la secțiile de votare și numărul de voturi acumulate de cei doi candidați

Colaj ZdG

După procesarea tuturor celor 2 219 procese-verbale de la secțiile de votare din țară și din străinătate, între numărul cetățenilor care s-au prezentat la secțiile de votare și numărul total al voturilor acumulate de cei doi candidați la funcția de președinte se atestă o diferență de peste 19 mii de voturi.

Mai exact, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), în total este vorba despre 19 337 de voturi.

Pe teritoriul R. Moldova s-au prezentat la urnele de votare 1 370 170 de cetățeni, dar numărul total al voturilor exprimate a fost de 1 352 757, adică cu 17 413 mai puține.

La fel a fost și în diasporă, unde s-au prezentat la secțiile de votare 329 775 de persoane, dar numărul voturilor exprimate a fost de 327 851, adică cu 1 924 mai puține decât numărul cetățenilor care și-au înregistrat prezența la vot.

Întrebat de ZdG dacă este vorba despre buletinele de vot declarate nevalabile, vicepreședintele CEC Pavel Postica a spus că „cel mai probabil da”.

„Ceea ce afișăm noi sunt voturi valabil exprimate. În mare parte diferența aceasta se datorează buletinelor declarate nevalabile. Când indicăm scorul candidaților luăm în calcul doar voturile valabil exprimate. Toate aceste date sunt preliminare. La această etapă, pentru a satisface interesul public, am dat doar scorul, cine este câștigător”, a explicat Pavel Postica.

Cum a fost în primul tur și la referendum

În primul tur al alegerilor prezidențiale, numărul buletinelor de vot declarate nevalabile a fost de 18 464. În plus diferența dintre numărul buletinelor de vot primite de alegători și numărul alegătorilor care au participat la votare a fost de 263. La referendumul privind modificarea Constituției peste 42 de mii de buletine de vot au fost declarate nevalabile.

Rezultatele preliminare

În seara zilei de luni, site-ul CEC arată că, în total, la alegeri au participat 1 699 945 de cetățeni.

Legislația electorală prevede că al doilea tur al alegerilor prezidențiale este declarat valabil dacă la el au participat cel puțin 20% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În aceste condiții, CEC a confirmat validitatea scrutinului.

Conform datelor actualizate în seara zilei de 4 noiembrie, în cadrul celor 231 de secții de votare constituite peste hotare, inclusiv cele 3 pentru votul prin corespondență, și-au exercitat dreptul constituțional de vot – 329 775 de alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de votanți de la organizarea secțiilor de votare peste hotare.

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu l-a învins pe Alexandr Stoianoglo după ce a obținut peste 55% din sufragii. În primele declarații de după anunțarea rezultatului scrutinului, Maia Sandu a remarcat necesitatea de a avansa cu înfăptuirea reformei justiției.

Rezultatele preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală arată că fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, a obținut cele mai multe voturi din partea alegătorilor care locuiesc pe teritoriul R. Moldova. El a fost votat de peste 51% dintre cei care au participat la alegerile din 3 noiembrie la secțiile de pe teritoriul R. Moldova.

Stoianoglo a obținut cel mai mare scor în Autonomia Găgăuzia, unde a fost votat de peste 97% dintre cei prezenți la vot, și în regiunea transnistreană. De asemenea, candidatul pro-rus a fost votat cel mai mult în raioanele de nord ale țării. Maia Sandu, în schimb, a fost preferată de alegătorii din centrul Republicii Moldovei. Candidata PAS a câștigat alegerile în raioanele Ungheni, Telenești, Călărași, Rezina, Orhei, Strășeni, Nisporeni, Hâncești, Ialoveni, Criuleni, Anenii Noi, Cimișlia, Leova, Căușeni, Ștefan Vodă, Cantemir, precum și în municipiul Chișinău. și a învins în diasporă, cea care a decis în fond soarta scrutinului.