Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Experții în domeniul justiției insistă…

Experții în domeniul justiției insistă asupra unor modificări la Codul de Procedură Penală pentru o mai bună protecție a drepturilor omului

Protecția drepturilor omului în procesul penal, dar și propuneri de modificare a Codului de Procedură Penală (CPP) au fost discutate în cadrul unei mese rotunde cu participarea autorităților statului și a experților din domeniul justiției. Evenimentul a avut loc vineri, 3 februarie.

Scopul evenimentului organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în parteneriat cu Ministerul Justiției (MJ) și Fundația Soros Moldova este „de a identifica cele mai bune soluții pentru protecția drepturilor omului în procesul penal”, se menționează într-un comunicat.

Potrivit reprezentanților CRJM, „un grup de experți au elaborat o serie de recomandări pentru îmbunătățirea Codului de Procedură Penală”.

„Modificările propuse au drept scop eficientizarea procedurilor de examinare a cauzelor penale, delimitarea competențelor organelor de urmărire penală, executarea mai multor hotărâri ale Curții Constituționale, astfel, asigurându-se și implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană”, a menționat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, la deschiderea evenimentului.

Printre modificările propuse de grupul de experți se numără introducerea regulii prin care se asigură accesul apărării la materialele și măsurile de urmărire penală, transmiterea dosarului spre examinare în instanță doar cu probele admisibile sau digitalizarea unor procese de urmărire penală, precum audierea martorilor prin teleconferință.

„La MJ s-au adunat mai multe propuneri de modificare a CPP, venite din partea instituțiilor publice, dar și din partea societății civile. În rezultat, în cadrul grupului de lucru constituit pe platforma ministerială, a fost elaborat un proiect de lege cu propunerile la care s-a ajuns la un consens privind îmbunătățirea procedurilor de urmărire penală și cele judiciare”, a specificat secretara de stat, Veronica Mihailov-Moraru.

Într-o intervenție din deschiderea discuțiilor, directorul executiv al Fundației Soros Moldova, Petru Culeac, a declarat că „modernizarea CPP contribuie la eficientizarea procesului de reformare a sectorului Justiției și asigură o mai bună respectare a drepturilor omului”.

„Fundația Soros Moldova își reconfirmă suportul pentru protecția drepturilor omului, în special în contextul angajamentului R. Moldova de apropiere a cadrului legal național de standardele europene după ce am primit și statutul de țară candidată. Mulțumesc grupurilor de experți pentru dedicația în procesul de elaborare a propunerilor de modificare a Codului de Procedură Penală”, a declarat Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova.

„Eforturile conjugate ale tuturor părților implicate vor contribui ulterior ca procesul penal să devină mai eficient și să asigure o mai bună protecție a drepturilor omului, în particular – persoanelor venite în contact cu sistemul de justiție penală”, a declarat președintele CRJM Ilie Chirtoacă.