Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Executivul a aprobat modificări la…

Executivul a aprobat modificări la Planul național de acțiune pentru atenuarea crizei energetice

Guvernul a aprobat modificări propuse de Ministerul Energiei la Planul național de acțiuni pentru atenuarea crizei energetice, în ședința Cabinetului de miniștri de miercuri, 18 octombrie.

O componentă inclusă în plan prevede obligarea companiilor din domeniul gazelor naturale de a asigura stocurile de gaze pentru sezonul de încălzire 2023-2024. Stocurile de gaze naturale la data de 1 noiembrie 2023 vor trebui să corespundă unui volum de 15% din consumul anual de gaze.

În actul de hotărâre emis, se arată că prețul de achiziție a gazelor naturale estimându-se a fi de circa 600 dolari pentru 1000 de metri cubi, de 3 ori mai mare față de valorile înregistrate înainte de octombrie 2021.

Drept consecință, în sezonul de încălzire 2023-2024 va fi necesară continuarea susținerii consumatorilor casnici vulnerabili de energie prin subvenții asigurate de Fondul de reducere a vulnerabilității energetice”, consideră autoritățile.

De asemenea, în plan au fost introduse Programele „EcoVoucher” și „Casa verde”, finanțate în anul 2023 de Uniunea Europeană și pilotate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acestea prevăd înlocuirea echipamentelor electrocasnice cu altele, „eficiente energetic”, și instalarea sistemelor fotovoltaice în gospodăriile casnice.