Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Episcopul Marchel, obligat de instanță…

Episcopul Marchel, obligat de instanță să achite prejudicii morale de 20.000 de lei în favoarea a doi tineri care fac parte din comunicate LGBTQI+

Sursa foto: centrul_gdm/Instragram

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a fost obligat de Judecătoria Chișinău să achite prejudicii morale în folosul a doi membri ai comunității LGBTQI+ pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale. Acesta va trebui să achite câte 10.000 de lei fiecărui reclamant, potrivit GENDERDOC-M.

Cauza a fost câștigată în instanță la doi ani distanță de la declarațiile homofobe pe care Marchel le-a făcut înainte de Marșul Pride din 2022, scrie GENDERDOC-M (GDM).

Potrivit Centrului GDM, pe data de 12 iunie 2022, Episcopul Marchel a publicat o înregistrare pe YouTube cu o adresare către creștini (n.r. – ulterior, adresarea a fost  ștearsă).

În această adresare, Marchel spune că „sodomiții vor să petreacă parada rușinii în municipiul nostru”, vorbind despre orașul Bălți. După un discurs homofob, Marchel a îndemnat bălțenii să vină la Catedrala din Bălți „pentru a petrece drumul crucii și ca să respingem, să ținem piept acestei invazii fără de rușine, care se vrea defilată prin centrul orașului nostru”. El a numit membrii comunității LGBTQI+ „sodomiți”, „rătăciți”, „păcătoși”, etc.

Pe data de 3 noiembrie aceluiași an, a avut loc ședința Consiliului pentru asigurarea egalității, în care Centrul GDM a depus o plângere împotriva lui Marchel.

GDM scrie că la ședință, episcopul a prelungit discursul de ură, iar administratoarea Centrului GDM, Angelica Frolov, a părăsit ședința în semn de protest.

Ca urmare, doi membri ai comunității l-au dat pe Marchel în judecată pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale.

În iunie 2024, instanța a hotărât ca Marchel să achite prejudiciul moral și să compenseze cheltuielile de judecată.

În total, acesta va trebui să scoată din buzunar peste 20.500 de lei.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile din momentul pronunțării dispozitivului.

La data de 21 iunie, instanța de judecată l-a găsit vinovat pe Marin Melnic, bărbatul care l-a înjurat și amenințat pe Marin Pavlescu că îi va „tăia picioarele” și că o să „îl ucidă, că e pederast”. Tânărul, care a fost hărțuit în armată din cauza orientării sale sexuale, s-a adresat la Poliție, iar în august 2023 Melnic a fost reținut la intrarea în țară, când a revenit din Italia, anunță Centrul de Informații „GENDERDOC-M” (GDM) într-un comunicat de presă.

Conform decizie Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 11 iunie, Melnic trebuie să achite o amendă de 27 500 de lei, prejudiciu moral de 10 000 și suma de 21 500 de lei pentru cheltuielile de judecată suportate de Pavlescu.