Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Echipamente medicale vitale pentru pacienții…

Echipamente medicale vitale pentru pacienții în stare gravă, infectați cu COVID-19, au fost donate de Uniunea Europeană

300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și cinci ventilatoare pulmonare vor ajunge în spitalele din țară. Ceremonia de donație din partea Uniunii Europene (UE), Guvernului Germaniei și Organizației Mondiale a Sănătății(OMS) a avut loc la Institutul de Medicină Urgentă. Echipamentele medicale sunt indispensabile, în special în ultima perioadă, când tot mai mulți pacienți fac forme grave de COVID-19, susțin autoritățile.

„Sunt echipamente foarte necesare, în contextul situației epidemiologice, care s-a agravat în Republica Moldova. Sunt echipamente așteptate de pacienți. Sunt o gură de aer pentru pacienții internați în stare gravă în spitalele din țară”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) Tatiana Zatîc.

Potrivit secretarului de stat al MSMPS, toate echipamentele, 300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și cinci ventilatoare pulmonare vor fi distribuite în spitalele din țară.

„Acest ajutor vine într-o perioadă foarte critică pentru sistemul de sănătate. La moment, cea mai solicitată tehnologie pentru pacienții cu COVID-19 este tehnologia de producere a oxigenului, deoarece numărul pacienților gravi care au nevoie de oxigen a crescut brusc, în ultimele două săptămâni”, a spus directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko a declarat în cadrul evenimentului de donație, că valoarea echipamentelor este de circa 14 milioane de lei.

„Echipamentele au fost procurate de Organizația Mondială a Sănătății, din fondurile alocate de Uniunea Europeană, în cadrul Inițiativei UE „Solidari pentru sănătate” și cu suportul Guvernului Germaniei „, a menționat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

În spitalele din țară sunt internați 4.241 pacienți cu COVID-19, dintre care 331 pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 72 sunt conectați la aparate de respirație asistată.