Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „După anii 2030-2040 jumătate din…

„După anii 2030-2040 jumătate din populația R. Moldova va avea peste 50 de ani”. De ziua Mondială a Populației s-a lansat programul „privind îmbătrânirea activă și sănătoasă”

Sursa foto: social.gov.md

Pe 11 iulie, de Ziua Mondială a Populației, a fost lansat Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027. Bugetul alocat pentru implementarea programului este de 42,9 de milioane de lei, dintre care doar șase milioane de lei sunt din bugetul de stat al R. Moldova. 

Programul vizează o abordare multisectorială în vederea creării unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă, iar autoritățile anunță că acesta va contribui la consolidarea eforturilor autorităților și instituțiilor implicate în promovarea îmbătrânirii active, integrarea și participarea deplină a persoanelor în etate la viața socială și dezvoltarea sistemelor de securitate socială, de sănătate, de educație în corelare cu principiul îmbătrânirii active. 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Trebuie să ne pregătim pentru o nouă realitate demografică, care bate deja la ușă”

„În R. Moldova avem mulți vârstnici care nu participă la procesul decizional la nivel de comunitate, în pofida vastei experiențe pe care o au. Mulți vârstnici din R. Moldova se află în afara vieții digitale și nu se implică în activități de voluntariat sau activități sportive. Acest program a fost întocmit cu suportul UNFPA și își propune să creeze și să ofere mai multe oportunități vârstnicilor: cercuri de voluntariat, activități sportive și recreative, cercuri de interese, culturale, urmează să redefinim bunurile și serviciile prietenoase vârstnicilor”, afirmă Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale. 

„Dincolo de nivelul de trai și pensia mică, o altă problemă a persoanelor de vârsta a treia este că sunt singuri, izolați de prieteni, familie și comunitate. Acest program vrea să spargă cercul vicios al izolării. Inclusiv,  să ajute cât mai multe persoane să aibă acces la lumea digitală. Dorim să le dezvoltăm abilitățile digitale, să oferim acces la trafic de date și să mărim accesul la echipamente digitale.

Am solicitat operatorilor de telefonie ofertă pentru persoanele de vârsta a treia. Ce ține de echipamente, vom face apel la instituțiile publice și private care au echipamente digitale de care nu mai au nevoie și pe care sunt dispuși să le doneze. În acest sens, vom crea o bancă de echipamente unde vor fi adunate, curățate, instalate programele necesare și distribuite persoanelor de vârsta a treia”, a mai declarat Alexei Buzu. 

„Trebuie să ne pregătim pentru o nouă realitate demografică, care bate deja la ușă. În ultimii 6 ani, ponderea populației care are mai mult de 60 de ani a crescut mai mult de 4%, circa 24% din populația R. Moldova are peste 60 ani, iar o estimare arată că după anii 2030-2040 jumătate din populația R. Moldova va avea peste 50 de ani”, a conchis ministrul.

UNFPA: „Vrem să creăm comunități și programe de mobilizare pentru persoane vârstnice care vor să îmbătrânească activ și să participe la dezvoltarea socială”

„Viziunea noastră este de a include fiecare persoană vârstnică în acest program. Sunt mândră că există și se implementează acest program de îmbătrânire activă și sănătoasă”, a menționat Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă a Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), cea care va sprijini financiar acest program. 

„Este bine să asigurăm un trai decent și cu demnitate persoanelor vârstnice. Fiind tineri, ne facem niște proiecții despre cum am vrea sau nu am vrea să ne trăim viața. Azi ne axăm pe programul de îmbătrânire activă și sănătoasă. Primul pas este asumarea angajamentului pe care îl realizăm prin acest program. Urmează implementarea, susținerea financiară și expertiza tehnică.

Îmbătrânirea nu este o amenințare, dar este o oportunitate. Deja este un lux să ajungi la 60 de ani. Vrem să creăm comunități și programe de mobilizare pentru persoane vârstnice care vor să îmbătrânească activ și să participe la dezvoltarea socială. Vrem să schimbăm conotația negativă a îmbătrânirii în una pozitivă”, a conchis Nigina Abaszada.

Program pilot la USM: Studii universitare pentru persoane de vârsta a treia 

„În Moldova, ca și în toată lumea, numărul persoanelor de vârsta a treia crește foarte rapid. În R. Moldova, vârstnicii constituie o treime din întreaga populație și, în acest context, tot mai mulți au nevoie de suport. Sunt la curent cu toate provocările acestor persoane. Sunt ferm convinsă de necesitatea programului de îmbătrânire activă și sănătoasă.

Vârstnicii din țara noastră vor să aibă o viață activă, să fie implicați în viața comunității și să se simtă utili în societate. Vârstnicii din R. Moldova au nevoie să aibă parte de aceleași programe și oportunități că cei din UE.

Preluând din experiența statelor europene preocupate de îmbătrânirea activă și sănătoasă dăm start în această toamnă programului pilot pentru studii universitare destinate persoanelor de vârsta a treia la Universitatea de Stat din Moldova(USM)”, a declarat Maria Pancu, deputată în Parlamentul R. Moldova.

„În copilărie consideram că omul de 45-50 de ani este bătrân” 

La evenimentulul de lansare a Programului de îmbătrânire activă și sănătoasă au participat și două persoane de vârsta a treia care duc un mod de viață activ. Valeriu Mocanu, în vârstă de 71 de ani, care este și Laureat al Premiului Național a declarat că „în copilărie consideram că omul de 45-50 de ani este bătrân. Aveam 12 ani când tatăl meu de numai 47 de ani a decedat, iar eu nu-l consideram tânăr.

Mi-am propus ca odată cu înaintarea în vârstă să rămân activ, iar cel mai mare susținător al meu este fiica mea. Ca să fiu util societății am început să scriu versuri, să compun muzică, să cânt. Acum organizăm concerte prin raioanele R. Moldova.

Acest program este o mare susținere pentru noi. Îi încurajez pe toți cei de vârsta a treia să fie activi și să se dedice celor din jur”, vorbește cu entuziasm Valeriu Mocanu, implicat în Programul de îmbătrânire activă și sănătoasă.

„Recent am participat la un hackathon, iar echipa noastră avea vârsta de 70+”

„Particip în acest program și sunt consiliera și președinta pe domeniul cultură al acestui program. Vârsta pe care o am este frumoasă. Mulți oameni la această vârstă nu pot să se mândrească cu anii pe care îi au și să fie fericiți. M-am născut în Ungheni într-o familie care a fost deportată în anul 1949. Aș fi putut nici să nu exist. Fiecare clipă o petrec activ. Am absolvit trei facultăți.

Recent am participat la un hackathon, iar echipa noastră avea vârsta de 70+. Toți participanții au fost încântați. Acum suntem beneficiarii unui grant și deși, transferul nu a fost încă realizat, noi implementăm deja proiectul. Se vorbește despre studii universitare pentru persoanele de vârsta a treia – vă rog să mă înscrieți. Niciodată nu e târziu să înveți. Știu că nu pot schimba universul, dar un singur om – îl pot schimba, iar dacă fiecare dintre noi ar schimba un singur om – s-ar schimba și universul”, a povestit și Elena Gîdilica. 

În ultimii 6 ani, numărul populației de 60 ani și peste a crescut cu peste 4%. Pentru anul 2023, datele provizorii ale Biroului Național de Statistică (BNS) indică o creştere a coeficientului de îmbătrânire a populației R. Moldova de până la 23,8%, ceea ce semnifică că acum fiecare a patra persoană din R. Moldova are 60 de ani și peste. 

Ritmul alert al îmbătrânirii populației face ca ponderea vârstnicilor să crească semnificativ: potrivit estimărilor, în anul 2040, fiecare a 2-a persoană din țara noastră va avea peste 50 de ani.

Conform statisticilor, 86% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 ani consideră că sunt afectați de cel puţin o boală cronică. Fiecare a treia persoană vârstnică, recunoscută cu dizabilitate primară, suferă de boli ale aparatului circulator, a cincea parte – de tumori maligne, iar fiecare a șaptea persoană suferă de boli ale ochiului şi a anexelor sale.