După administrarea celei de-a doua doze de vaccin, reacțiile adverse sunt mai frecvente și mai intense? Răspunsul reprezentanților din Sănătate
Responsabilii din cadrul Ministerul Sănătății susțin că de la debutul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus în R. Moldova, nicio persoană imunizată nu a raportat reacții adverse severe. Până acum, 38 744 de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu ambele doze, fiind înregistrate oficial 53 de reacții adverse moderate și 1 212 – reacții adverse ușoare.
Potrivit specialiștilor din Sănătate, reacțiile adverse se manifestă diferit un dependență de tipul de vaccin administrat, reacția individuală a organismului și starea sistemului imun.
„Reacțiile adverse se manifestă diferit un dependență de tipul de vaccin administrat, reacția individuală a organismului și starea sistemului imun. În unele cazuri apar mai frecvent după prima sau a doua doză iar în altele sunt inexistente. Toate evenimentele pus imunizare sunt reacții obișnuite inclusiv în instrucțiunea vaccinului. Acestea apar în primele 24 de ore de la vaccinare și dispar pe parcursul a două zile de la apariție. Până în prezent în Republica Moldova nu au fost raportate reacții adverse severe”, informează reprezentanții MSMPS.
La 19 mai curent, a fost lansată integral etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Toți doritorii pot beneficia de vaccin.
De la startul campaniei de vaccinate anti-COVID, în R. Moldova au fost administrate 298 53 de doze de vaccin, 38 744 de persoane fiind vaccinate cu ambele doze. Tot în această perioadă, reprezentanții ministerului Sănătății susțin că au fost înregistrate 53 de reacții adverse moderate și 1 212 – reacții adverse ușoare.
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie curent.