Dumitru, omorât de inacțiunile poliției?
Omorul lui Dumitru. Dezvăluiri
13 minori în conflict cu legea, 50 de infracțiuni comise de minori, înregistrate în 2019, un omor ce a zguduit o țară întreagă, comis în noaptea de Revelion, doi reținuți, printre care și un minor de 16 ani, localnici cuprinși de frică atunci când se lasă amurgul – radiografia satului Costești, Ialoveni. Cel mai mult, însă, localnicii sunt supărați pe inacțiunile oamenilor legii și pe polițistul din sat.
În noaptea de anul nou, Dumitru Jomir a fost bătut cu cruzime de câțiva consăteni. Cinci zile mai târziu a decedat la spital. Avea doar 21 de ani și era singurul sprijin al familiei.
Luni, 13 ianuarie, dimineața, ajungem în satul Costești. „Chiar atâtea năpaste peste satul nostru, cât se mai poate?”, auzim dialogul a doi pensionari lângă Oficiul Poștal. Unul dintre ei e Cozma Bivol, octogenar. De câteva luni, spune că așteaptă dreptatea. „Ca azi împlinisem 80 de ani. A doua zi, mi-au intrat în casă. Era 13 octombrie. De atunci se tot investighează cazul meu. De câte ori mă întâlnesc cu polițistul de sector și îl întreb dacă s-a lămurit situația, el răspunde că atunci când va avea informații, îmi va da de știre”, povestește bătrânul.
Zice că-i veniseră feciorii de ziua lui. După sărbătoare, au mers împreună la cules via. La întoarcere, casa era devastată: „Au scotocit prin dulapuri, prin toate sertarele, prin haine. Patul era întors cu tălpile în sus. Când au văzut toate astea, feciorii mi-au zis că trebuia să nu merg la cules, să stau acasă, să păzesc gospodăria. Dacă rămâneam acasă și dădeam ochii cu dânșii, îmi ardeau una-n cap și azi nu mai vorbeați cu mine”, zice pensionarul.
„E de temut la noi în sat”
„E de temut la noi în sat”, confirmă o femeie, trecând prin preajmă. Eudochia Popov are doi copii – un băiat de cinci și altul de zece ani și e tot mai îngrijorată pentru siguranța lor. Susține că tot mai des minorii comit infracțiuni și crede că mediul în care cresc copiii săi este periculos.
Primarul Vasile Bortă confirmă îngrijorările sătenilor. Acesta susține că, la ei, fărădelegile au luat amploare pentru că minorii ar fi înțeles că vârsta nu le permite să fie condamnați. El spune că, deseori, a cerut ajutorul administrației centrale, dar, ulterior, dosarele cu implicarea minorilor s-au întors tot la administrația locală.
„Și din gospodăria mea au furat, chiar recent, de când sunt primar. Și Primăria, și Poliția, și Asistența Socială, și directoarea școlii, toți cooperăm ca să întoarcem acești minori din drumul pe care l-au ales, dar degeaba. Personal, deseori merg la școală, deoarece directoarea și profesorii se plâng. Știți ce răspunsuri primesc? „Am 120 de dosare. Nu puteți să-mi faceți nimic, că sunt minor”. Asta-i legea noastră, spune primarul. Acesta nu exclude că cel învinuit de comiterea crimei ar fi și coordonatorul furturilor și jafurilor din sat. „Simion Midoni e dintr-o familie aflată în vizorul organelor de drept. Tatăl său își ispășește pedeapsa pentru omorul soției. În sat se vorbește că Simion coordona minorii – cine și de unde să fure. Dar, cine știe, poate capul grupării e altcineva, poate din alt sat. Teama e mare”, declară primarul.
Simion mai are un frate minor, care acum e singur. „Am dat indicație la Asistența Socială să se ocupe de el. S-a propus ca minorul să treacă în tutela unei familii, deși nu se știe cine ar accepta”, mai spune primarul.
„Legea nu ne permite să-i pedepsim, iar ei cresc, comit infracțiuni până devin criminali. Azi intră în case, fură, dar vă dați seama dacă găsește pe cineva în casă? Ori stăpânul se va apăra și va fi nevoit să-l atace, ori minorul va ataca stăpânul și-l va omorî, asta-i realitatea dureroasa”.
„50 de infracțiuni ușoare comise de minori în 2019”
Vasile Postică, șeful Inspectoratului de Poliție din Costești, crede că situația se ameliorează, deoarece, în 2019, numărul infracțiunilor comise de minori este în descreștere, ajungând la 50 de „infracțiuni ușoare”, cum le numește acesta.
„Avem la evidență 13 minori cu probleme. Au fost identificate persoanele implicate și cei care au vârsta pasibilă de răspundere penală, adică peste 14 ani, au ajuns în instanță, iar cei care au sub 14 ani, cinci la număr, cazurile lor au fost încetate pe motiv că nu sunt subiecți ai infracțiunii sau contravenției”. Postică dă asigurări că situația e monitorizată cu strictețe de organele responsabile. „Au avut loc adunări și comisii la nivel local, raional, ședințe cu părinții, dar și verificări la școală. Astfel, din iulie 2019, acești minori nu au mai comis contravenții”, susține Vasile Postică.
„Vorbind despre omorul care s-a produs de Revelion, Midoni, într-adevăr, a avut probleme cu legea. Are mai multe dosare penale, unele cu sentință, altele – pe rol în judecată”, confirmă sectoristul.
Întrebat dacă această crimă ar fi putut fi evitată, Postică zice: „Poliția își face munca, nu lăsăm minorii de capul lor, dar trebuie să se implice comunitatea. Ce să mai fac, să-i iau la mine acasă?” Ulterior, mai mulți săteni ne-au spus că Postică chiar i-ar lua pe acești minori acasă, la munci agricole, dar polițistul infirmă informația. Totuși, relația lui cu mulți dintre pătimiți pare tensionată, iar în acea zi satul a scandat în unison ,,Jos Postică”.
Discuția cu polițistul ne-a fost întreruptă de o localnică, Vera: „L-au omorât pe băiat, acolo erau mai mulți, dar au fost închiși doi. Asta-i justiție, asta-i lege? Bătaie de joc la noi, în Costești, și în țară”, se revoltă ea. „Acești băieți trăiesc în mahala cu mine. În viața mea n-am închis păsările, dar acum pun lacătul, da nu ajută. Ei pot rupe și lacătul. Mă tem să stau acasă”, se plânge femeia. Încerc să aflu de la Postică dacă împărtășește îngrijorările acestei femei, dar el ne dă de înțeles că nu ar trebui să credem celor spuse, pentru că ,,ar avea epilepsie”. Mai târziu, localnicii s-au plâns tocmai de această atitudine a polițistului.
„Un băiat cumsecade care a avut doar necazuri”
Era ajunul Sfântului Vasile, iar obiceiul satului e să meargă cu uratul. În acea zi, oamenii au renunțat la tradiții. Pe de o parte – de tristețe, pe de alta – de frică. Nu toți participanții la omor au fost reținuți și localnicii se tem să iasă seara, chiar și la urat. Eugenia Borș este mamă a două fete și un băiat. Nu le mai permite copiilor să meargă cu uratul nici la rude. „Tot satul știe cine-i Midoni. Oamenii din mahala vorbesc că, de fapt, el și-a omorât mama, iar taică-su a luat vina asupra sa. A intrat prin case, a amenințat copiii și nu s-au luat măsuri față de el, ceea ce înseamnă că cineva îl acoperă, nu se mai poate așa. Ceea ce s-a întâmplat cu Dumitru e tragedia întregului sat, nu doar a familiei. Simion Midoni trebuie pedepsit. Auzisem că o să stea închis 15 ani, dar după 15 ani el o să se întoarcă în sat, dar Dumitru nu se mai întoarce din mormânt”.
Și Eugenia Borș consideră că Simion Midoni nu și-ar fi permis atâtea fărădelegi, dacă era pedepsit la timp. „Dacă era închis deodată, când a comis prima infracțiune, nu se ajungea la omor. El se lăuda prin sat că lumea mereu îl iartă. Nu lumea îl ierta, dar poliția îl acoperea. Lumea din sat e stresată”, spune ea și o podidesc lacrimile.
La locul unde s-a produs tragedia – coroane și lumânări aprinse. Ana Bortă, vecina tânărului care a fost reținut pentru omorul lui Dumitru, deplânge victima: „Un băiat cumsecade, iată cine era Dumitru. Le-a fost greu în familie, un necaz peste altul, și acum, când a început a se pune pe picioare, i-au luat zilele”. Despre vecinul său vorbește cu frică. „Vă spun sincer, dormeam cu inima-n dinți, știind că el trăiește într-o mahala cu noi. De câte ori am fost la sectoristul din sat – niciun rezultat. Banda aceasta are legătură cu poliția, nu știu de ce, dar îi acopereau mereu. Până nu a făcut moarte de om, ei nu s-au interesat să salveze satul. Dacă era închis de la prima crimă, azi, Dumitru era viu”, consideră femeia.
Ana spune că localnicii se incomodau să treacă pe lângă Midoni pe drum. „Trecea pe alături. De frică, aruncam privirea în pământ că el îmi putea zice „da ce te uiți la mine, nu ți-i dragă viața?”. Își face semnul crucii, în fața fricii pe care a trăit-o.
„Midoni a băgat teroare în sat. Copiii noștri nu pot ieși liber la un film, la o plimbare. A furat tot Costeștiul. Noi nu ieșim noaptea afară, am pus zăvoare la poartă, legăm peste tot unde-i posibil. Soțul mi-a zis: „Plătim cât trebuie, dar noaptea lăsăm lumina aprinsă”, mai zice aceasta. Și Ana Bortă crede că, de fapt, nu tatăl lui Simion și-ar fi omorât soția, dar a făcut-o fiul. „El a omorât-o pe maică-sa, trăiește peste o casă de noi. Mama lui se simțea rău, iar el a lovit-o și, sărmana, a murit. Taică-său l-a acoperit… Poliția e în cârdășie cu gașca asta de bandiți și de asta aveau liber la toate mizeriile”.
„Într-un animal nu poți lovi așa cum l-au lovit pe Dumitru”
Ana își amintește cu amărăciune de noaptea crimei. „Erau mai mulți băieți la vecini, sărbătoreau. Noi am ieșit afară să vedem focurile de artificii, după care ne-am întors în casă, am mai stat la masă și ne-am culcat. Din câte am înțeles, totul s-a întâmplat pe la 2, când dormeam deja. Îl omorau lângă gardul meu, dar n-am auzit nimic. Mi-e inima tângă că n-am auzit și n-am putut să-l apăr pe Dumitru. Am aflat abia dimineață și doar datorită faptului că vecinul și-a instalat cameră de supraveghere. Dacă nu era camera de supraveghere, nici până acum nu puteam dovedi că el l-a omorât pe Dumitru. Dimineața, când ne-am trezit, creierul său era pe bordură la mine. Dumitru nu a fost copilul meu, dar boceam în hohote când am văzut asta. Într-un animal nu poți lovi așa cum ei au lovit în Dumitru”.
Furia localnicilor pe tânărul acuzat de crimă e amestecată cu furia lor privind inacțiunile poliției în multe cazuri de furt, jaf, intimidări. În 2018, iarna, soțul Zenoviei Bortă se îmbolnăvise și femeia îngrijea de el în spital. Când a revenit acasă, a găsit urme de la gardul lui Midoni prin jurul casei sale. Soțul său lucra sudor, păstra în beci toate instrumentele. „Au furat aparatele de sudat, ferestrăul, gelăul electric, cabluri, chiar și o șampanie și borcane cu jumări”, își amintește femeia.
Când s-a adresat la polițistul de sector, Postică i-ar fi răspuns: „Ei, instrumentele matale trebuie să fie topite și vândute demult”. Asta-i vorbă de om al legii?”. Zinovia spune că l-a rugat să acționeze căci „mă tem să stau în casă, ei sunt aici peste gard, mi-au luat tot, mi-or lua și zilele, toată lumea știe că ei sunt niște bandiți”, dar Postică i-ar fi spus că nu-s probe.
„Ei își permiteau toate pentru că erau păziți de poliție. Lumea vorbește că Postică îi acoperea mereu, pentru că minorii îl ajutau la munca în vie, în livadă și așa el închidea ochii la tot”. Zenovia Bortă susține că atunci când „amurgește, eu nu ies din casă, mai ales de când îs sigură. Tocmai de asta lumea se revoltă, de asta se organizează protest”, spune Zenovia Bortă.
„Polițistul poate spune despre noi că suntem bolnave de cap, doar ca să apere infractorii”
Pe la amiază, oamenii s-au adunat în centrul satului ca să plece la Ialoveni, la un protest împotriva organelor de drept. „Protestăm pentru toate cazurile de rezonanță din sat, nu doar pentru Dumitru. Lumea s-a plâns de multe ori la organele responsabile, dar nu s-a intervenit. Tuturor ne este frică. Oricare dintre noi poate ajunge ca Dumitru, dacă nu se face dreptate. Nu vom permite ca și acest caz să fie mușamalizat, ca până acum. Pe camerele video se vede că, la bătaie, au participat mai mulți, nu doar Simion Midoni și cel de 16 ani. Toți cei care au stat și au asistat sunt complici”, spune Larisa Talmâc.
Cu pancarte pe care scrie „Nu ascundeți crimele”, „Minorii nepedepsiți ajung criminali”, și „Dreptate pentru Dumitru”, pe la orele 14.00, costeștenii au ajuns la Inspectoratul de Poliție Ialoveni. Vera Grigoriță se plânge că, în repetate rânduri, a mers la sectorul de poliție pentru a denunța cazuri de furt, dar de fiecare dată i s-a spus că lipsesc probele. „Mi-au furat din casă peste 60 de mii de lei, în 2017 și în 2019. Eu muncesc cu ziua prin sat, la cules, la legat, la prășit, ca să adun un ban și ei intră, răscolesc și-mi iau banii. Ei nu se tem de lege pentru că-s prieteni la cataramă cu polițistul de sector, Vasile Postică”, susține femeia. „El îi apară, iar ei sapă în grădina și viile lui, taie lemne. Am văzut chiar eu”, susține o altă consăteană.
În discuție apare aspectul cu femeia despre care polițistul Postică ne-a zis să o ignorăm, că ar fi la evidența psihiatrului. „Ați fost azi în Costești? Ați vorbit cu Vera?”, ne întreabă femeia. „Da, chiar lângă sectorul de poliție ne vorbise o altă localnică, Vera, dar polițistul ne-a spus să nu o luăm în serios, că ar fi bolnavă”, îi spunem. „Păi, iată, după ce a vorbit cu voi, Postică a certat-o rău, mi-a spus chiar ea”, susține Vera Grigoriță. „Nu-i adevărat”, se revoltă alte consătence. El poate spune asta despre noi toate, că suntem bolnave, ca să protejeze infractorii”, mai adaugă Vera Grigoriță.
Vin alți săteni spre Inspectoratul de Poliție și susțin că au ajuns mai târziu din cauza lui Vasile Postică, polițistul, care, intenționat, ar fi contramandat o rută de microbuz. După mai mult timp în care scandează „Dreptate pentru Dumitru”, în fața protestatarilor iese șeful Inspectoratului de Poliție. Pavel Damaschin a dat asigurări că cei care se fac vinovați de moartea lui Dumitru Jomir vor fi pedepsiți conform legii. Damaschin mai anunță că a fost inițiată și o anchetă de serviciu.
„Dacă cunoașteți fapte compromiţătoare despre polițistul de sector, informați Comisariatul”
„Cunoașteți că nimeni nu poate fi tras la răspundere până nu-i este demonstrată vinovăția, de aceea, dacă cunoașteți ceva, inclusiv despre polițistul de sector, comunicați-mi”, precizează Pavel Damaschin. Mulțimea pare nemulțumită și scandează în continuare „Dreptate pentru Dumitru”, „Postică afară”.
Apoi, într-un marș al tăcerii, supravegheați de mai mulți polițiști, protestatarii au pornit spre Procuratura din Ialoveni. La apariția procurorului-șef, oamenii scandează „Rușine”.
„Satul Costești fierbe de ceva timp din cauza infracțiunilor din localitate, iar cazurile ajung să fie clasate din diverse motive – fie că sunt minori, fie că nu s-au depistat suficiente probe. Așa a ajuns și criminalul Midoni să aibă șase dosare penale, iar organele de drept să nu intervină”, spune Maria Bivol, verișoara lui Dumitru.
„Pe 19 aprilie 2019, s-a organizat o întrunire. Mai mulți localnici s-au plâns autorităților că nu se simt în siguranță. Atunci, reprezentanții Primăriei și Poliției au promis că vor întreprinde acțiuni pentru a preveni aceste situații. Atunci, în aprilie, în cadrul discuțiilor era vizat inclusiv Simion Midoni, cel care l-a omorât pe verișorul nostru. Dacă s-ar fi luat măsuri, acești criminali nu-mi omorau verișorul și nu ajungeau „model” pentru alți tineri. Alți minori văd acest fel de comportament – fac ce vor, nu sunt pedepsiți și stau la libertate. Așa crește numărul infractorilor”, constată îndurerată verișoara lui Dumitru.
„Astăzi îl deplângem pe Dumitru, mâine am putea deplânge alți copii”, mai spune Maria Bivol. După protest, am revenit în sat, ca să vorbim cu Vasile Postică, dar nu l-am găsit la sector.
A doua zi, l-am contactat telefonic. I-am spus că, pe 13 ianuarie, în cadrul protestului, localnicii au cerut demisia sa. Șeful sectorului de poliție s-a arătat nedumerit de aceasta și a motivat că e vorba doar de câțiva localnici care au probleme cu legea. „Probabil, erau câteva persoane pe care le-am sancționat chiar ieri pe cazuri de contravenție”, a spus Postică. El a negat că ar fi intervenit pentru a încurca deplasarea localnicilor din Costești la Ialoveni, întrucât protestul era unul pașnic și legal.
Când l-am întrebat dacă ar fi adevărat că unii dintre minori merg la el ca să-l ajute la munci în grădină și în vie, Postică a spus că nu-l surprinde întrebarea și chiar o aștepta, afirmând că femeia care a declarat aceasta nu este localnică din Costești, iar spusele sale sunt false. Când i-am spus că nu e vorba de o singură persoană, Postică a negat totul. „Nu-i corect ce se spune, nu-i corect”.
L-am întrebat și despre faptul că a acuzat-o pe Vera și că ar fi certat-o că a discutat cu ZdG. Vasile Postică a evitat să răspundă: „Eu v-am răspuns la toate întrebările calm, clar și explicit. Vă zic o zi bună în continuare. Uitați-vă… uitați-vă… am… am persoană în birou la audiere” și a închis.
Simion Midoni (21 de ani), principalul suspect în cazul morții lui Dumitru Jomir, nu se află la primul conflict cu legea. În perioada 2017 – 2019, pe numele acestuia au fost pornite șase dosare penale pentru furt și huliganism, în unul dintre ele fiind condamnat la 6 luni de închisoare. În urma acestei crime, au fost reținute două persoane pentru 30 de zile, Simion Midoni și un minor de 16 ani. Aceștia riscă 15 ani de pușcărie.