Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Doi studenți „au pus pe…

Doi studenți „au pus pe roate” o afacere de închiriere a bicicletelor electrice pentru curierii care livrează mâncare

Captură foto: YouTube/ Centrul Național pentru Energie Durabilă

La doar 19 ani, doi studenți au fondat un start-up în Moldova, care le-a adus marele premiu la „GCIP Moldova 2023”, categoria „Transport Ecologic”. Aceștia au lansat, în 2022, o afacere de închiriere a bicicletelor electrice pentru curierii care livrează mâncare.

Cei doi și-au extins afacerea și în România. Cu șase biciclete la Chișinău și 18 la București, planurile antreprenorilor de dezvoltarea a start-up-ului se extind și către Europa de Est. 

Curierii care lucrează cu mașina pierd 50% din venituri pe combustibil și mentenanță la mașină, pierd timp în trafic și poluează mediul înconjurător cu aproximativ șapte tone de CO2 pe an, (…) Iar noi soluționăm această problemă. În ziua de astăzi, impactul este mic, dar pentru viitor, ne propunem să reducem și emisiile de CO2 cu până la 1000 de tone pe an”, menționează Daniel Trohin, co – fondator Renter SRL.

Demersul tinerilor a fost susținut în cadrul competiției „GCIP Moldova 2023”, cu un premiu în valoare de 10 000 de dolari. Fondatorii își propun să investească în achiziționarea mai multor biciclete electrice. „planificăm să mai aducem în Moldova încă 15 biciclete”.  

Daniel spune că susținerea financiară de care a beneficiat este „foarte importantă”, iar grantul câștigat la GCIP Moldova îi va ajuta să crească la nivel național. „În trecut, am câștigat și un grant de la ODA. Cu aceste granturi putem ajunge în punctul în care să procura câte o bicicletă pe lună. Statul practic ne-a ajutat să ajungem într-un punct din care putem să creștem singuri. O să fie rezultat și înapoi, statul tot o să aibă un beneficiu: de la salarii și locuri de muncă, până la impactul asupra mediului”.

Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă) și alți parteneri internaționali și locali.