Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Doi foști premieri vorbesc despre…

Doi foști premieri vorbesc despre „lichidarea” Universității de Educație Fizică și Sport și cer guvernării s-o redeschidă: cum vede fuziunea cu USM fostul rector al USEFS, care anterior se arăta sceptic, și precizările ministrului Educației

Sursa: Institutul de Educație Fizică și Sport/USM/Facebook

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că 527 de tineri au fost înmatriculați în acest an, în turul I, la Institutul de Educație Fizică și Sport, care pregătește antrenori, profesori de educație fizică, maseuri, kinetoterapeuți și specialiști în securitate publică. Precizările au venit în contextul unor declarații făcute de doi foști prim-miniștri cu ocazia Jocurilor Olimpice, conform cărora Universitatea de Educație Fizică și Sport (USEFS) ar fi fost „închisă de către Maia Sandu” sau „lichidată într-o manieră iresponsabilă de actuala guvernare”.

Universitatea de Educație Fizică și Sport (USEFS) are statut de Institut în cadrul Universității de Stat din Moldova (USM), după fuzionarea celor două instituții, în urma unei decizii de Guvern din 27 decembrie 2023.

ZdG l-a contactat pe Viorel Dorgan, care a ocupat funcția de rector al USEFS și care în decembrie 2023 s-a arătat sceptic în privința fuziunii dintre cele două instituții, declarând că „orice țară care se respectă și ține la sănătatea națiunii trebuie să aibă o universitate de sport”.

Dorgan a spus că a fost indisponibilizat din funcția pe care a deținut-o, dar i s-a propus o altă funcție în cadrul USM, de conducător al Institutului.

Întrebat dacă mai consideră că fuziunea nu este în beneficiul USEFS, acesta a spus că „dacă un domeniu are o instituție aparte, se pune un accent mai mare pe domeniu”, iar despre investițiile care ar urma, Dorgan a menționat că „sunt promise niște sume pentru bazinul de înot”.

Ministrul Educației a precizat că Institutul s-a regăsit ca structură separată cu 3 facultăți în cadrul Universității de Stat din Moldova și „se bucură de o popularitate în creștere”.

10 milioane de lei au fost alocate din bugetul statului pentru modernizarea bazinului Institutului din centrul orașului, iar Universitatea de Stat din Moldova a identificat resurse din veniturile proprii pentru investiții adiționale. Institutul va beneficia de susținere și din partea României pentru deschiderea unui Centru universitar de instruire și reabilitare medicală și un Centru de instruire și evaluare motrice – investiții cumulative de 3 milioane de lei în acest an”, a mai anunțat Perciun.

Potrivit ministrului, începând cu 2021 – investițiile în sport au crescut „considerabil”, cu 80%, de la 381 de milioane lei cheltuiți în 2021, la 686 de milioane de lei alocați în 2024.

„Resursele au fost alocate pentru creșterea burselor pentru sportivii de performanță, acoperirea costurilor de vitaminizare, renovările Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, majorarea salariilor pentru antrenori, creșterea fondului de premiere și a fondurilor pentru federațiile sportive. Numărul de bursieri sportivi a crescut de la 121 la 152 și suma alocată pentru burse s-a triplat, de la 8.9 milioane în 2021, la 33.3 în 2024.

În premieră lotul național a beneficiat de examinări medicale specializate gratuite, medici și kinetoterapeuți care i-au însoțit la cantonamente, competiții și jocurile olimpice.

Finanțele pentru Federații s-au alocat prima data în 2023 în baza unor criterii obiective de performanță, stabilindu-se reguli clare de joc.

Liceul Republican Sportiv a fost inclus în lista școlilor model în care în următorii ani se vor investi mai mult de 1 milion de euro pentru renovarea clădirilor instituției, cu suportul Băncii Mondiale, și eficientizarea energetică a celor 3 cămine, cu suportul USAID.

Totodată, prin programul Satul European au fost reparate sau create 113 terenuri sportive sau stadioane”, a comunicat Dan Perciun.

Fostul prim-ministru Ion Chicu a scris acum câteva zile, în contextul medaliilor cucerite de sportivii moldoveni la Jocurile Olimpice: „Maia Sandu, câți bani după această Olimpiadă merită Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, închisă de tine? Să te gândești la asta când vei exploata cinic imaginea olimpicilor noștri victorioși…”.

Și ex-premierul Vlad Filat a declarat pe rețelele de socializare că Universitatea ar fi fost „lichidată într-o manieră iresponsabilă de actuala guvernare”.

„Un rol important în rezultatele obținute pe parcursul timpului de sportul moldovenesc, iar acum de toți cei 26 de sportivi care ne-au reprezentat la Jocurile Olimpice îl are USEFS, universitate lichidată într-o manieră iresponsabilă de actuala guvernare.

Dincolo de fotografii, premii binemeritate din bugetul statului și imagine pe seama olimpicilor noștri, eu îi solicit Maiei Sandu să le redea sportivilor și sportului Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport! Asta ar reprezenta o atitudine sinceră și dreaptă față de trecutul, prezentul și viitorul sportului moldovenesc”, a scris Filat.

Ex-ministrul Educației în Guvernul Chicu, Corneliu Popovici, susține că de vreme ce „USEFS a fost absorbită de Universitatea de Stat din Moldova” și a fost „ștearsă din Registrul persoanelor juridice, ștampilele au fost retrase, conturile bancare transferate la USM și, evident, nu mai poate realiza înmatriculări”, dar și luând în considerare că „personalul salariat din USEFS, ca și studenții, au fost transferați la Universitatea de Stat”, ar însemna că „este evident că Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport a fost lichidată”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC) din ianuarie 2024, noua structură urma să beneficieze de autonomie largă și va include toate cele trei facultăți ale USEFS – Kinetoterapie, Educație Fizică și Sport și Științe ale Securității.

Dan Perciun a menționat că toți salariații USEFS vor fi transferați la USM, iar studenții înmatriculați la programele de studii superioare de licență, master și doctorat își vor continua studiile la aceleași programe și cu taxele de studii stabilite în anul precedent. Totodată, procesul educațional va continua în campusul existent. 

Decizia privind fuzionarea USEFS cu USM a fost adoptată de Guvern pe data de 27 decembrie 2023, având scopul de a consolida situația financiară a USEFS în condițiile reducerii, în ultimii trei ani, a numărului total de studenți cu aproximativ 15%.  

„Noul statut al USEFS va consolida capacitățile instituției și o va ajuta să își depășească problemele și va spori credibilitatea în rândul partenerilor externi”, a susținut anterior ministrul Dan Perciun. 

Pe fundalul evoluțiilor negative a numărului de studenți, USEFS s-a confruntat în 2023 cu probleme financiare considerabile, deficitul financiar de circa 6 milioane de lei fiind acoperit de Ministerul Educației și Cercetării.