„Dodon a ajuns la înjumătățirea indexării”. Ce prevede noua modalitate de indexare a pensiilor, aprobată de Guvernul Chicu
La scurt timp după ce Parlamentul a votat indexarea pensiilor de două ori pe an pentru persoanele a căror pensie nu depășește nivelul minim de existență, Guvernul Chicu vine cu noi modificări la Legea privind sistemul public de pensii prin care propune indexarea semianuală a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea acestora, precum și după o nouă formulă. Modificările aprobate de Executiv sunt însă criticate de opoziție, care amenință cu proteste și cu o moțiune de cenzură.
În decembrie 2019, la inițiativa președintelui Igor Dodon, deputații din Parlament au votat în lectură finală indexarea pensiilor de două ori pe an, urmând ca la 1 aprilie indexarea să fie efectuată conform procedurii în vigoare, pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani. Cea de-a doua indexare, de la 1 octombrie, urma să îi vizeze, în primul an de implementare, pe beneficierii a căror pensie nu depășește nivelul minim de existență.
În ciuda modificărilor respective, la doar două luni distanță, Guvernul Chicu vine să modifice din nou legislația și să aprobe indexarea pensiilor de două ori pe an pentru toți beneficiarii, indiferent de mărimea pensiei, precum și în baza unui alt coeficient.
„Acest mecanism de indexare va asigura beneficiarilor de pensii o compensare neîntârziată a efectului inflaționist. Or, mecanismul existent stabilește că indexarea are loc post-factum, fapt ce subminează rolul fundamental al indexării și compensează cu o întârziere costurile legate de diminuarea puterii de cumpărare a pensiilor”, menționează autorii proiectului în nota informativă.
Astfel, Executivul a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 12 februarie, ca la 1 aprilie coeficientul de indexare a pensiilor să fie constituit din inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare să fie constituit din inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs.
Mai mulți deputați din opoziție declară însă că propunerea Guvernului Chicu vine în defavoarea persoanelor cu pensii mici.
„Acest proiect prevede capitularea lui Dodon față de orice politică socială. În decembrie, Platrorma DA a votat indexarea reală. Atunci, formula votată prevedea că indexarea pensiilor sub minimul de existență se va face de două ori an. După calcule noastre, această inflație ar fi fost de 7-8%, iar după această formulă, indexarea pensiilor în 2020 urma să fie cu 14-46%. Asta a fost votul Parlamentului. Dacă va fi votată această formulă, la 1 aprilie, toate pensiile vor fi majorate cu 3,5% și la 1 octombrie, cel mai probabil, cu încă 3,5%. Adică, revenim la formula de la care am fugit”, susține vicepreședintele Parlamentului, deputat în fracțiuna Platforma DA, Alexandru Slusari.
Privește critic decizia Guvernului și deputatul din cadrul fracțiunii PAS din Parlament, Dan Perciun, care susține că noua variantă de indexare vine să înjumătățească coeficientul de indexare.
„În loc, ca în 2020 pensiile cele mai mici să fie indexate cu aproape 10% (4.9% în aprilie + 4.9% în octombrie), iar toate celelalte cu 4.9% – odată cu modificările de mâine toate pensiile vor fi indexate cu cca 3.1% în aprilie și în octombrie nu se știe cu cât, rămâne de văzut inflația din primele 6 luni ale acestui an. Deja e clar, cu regret, că în primul rând vor avea de pierdut cei cu cele mai mici pensii”, spune Perciun.
Modificările votate de Guvern sunt calificate drept înjumătățire a indexării și de către fosta ministră a Finanțelor din Guvernul Sandu, Natalia Gavriliță.
„Mica indexare a lui Dodon: din ditamai proiect de creștere a pensiilor mici prin dubla indexare, Dodon a ajuns la înjumătățirea indexării. Conform proiectului votat la sfârșitul anului trecut, în condițiile unei inflații de 6%, indexarea pentru cei cu pensii mici ar fi fost de 12%; acum propunerea lui Dodon ar înseamnă indexarea la 1 octombrie cu 3% și la 1 aprilie cu alte 3%. Ce urmează domnule Dodon, dublarea salariilor prin împărțirea lor la doi?”, a scris fosta ministră a Finanțelor pe pagina sa de Facebook.
Conform informațiilor statistice, la 1 iulie 2019, în R. Moldova erau înregistrați 700 887 beneficiari de pensii, cu mărimea medie a pensiei de circa 1 890 de lei.
Dintre cei 700 887 de beneficiari de pensii, 527 710 persoane sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, cu o mărime medie a pensiei de 1 834 lei. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, minimul de existență pentru pensionari constituie 1574 lei, iar numărul beneficiarilor care primesc pensia sub acest indicator constituite circa 400 mii de persoane.