Virgiliu Urechi, medicul de la Institutul Oncologic din Chișinău, reținut în februarie 2022 pentru corupție, amenință ZdG cu judecata și cere un MILION de lei despăgubiri pentru „informații false și denigratoare”
Virgiliu Urechi, medicul de la Institutul Oncologic din Chișinău, reținut în februarie 2022 pentru corupere pasivă, amenință Ziarul de Gardă cu judecata. El solicită printr-o cerere prealabilă, trimisă în adresa ZdG la aproape un an de la reținerea sa, dezmințirea unei fraze care a apărut în articolul „CNA anunță că un șef de secție de la Institutul Oncologic a fost reținut de procurorii anticorupție pentru o mită de 2000 de euro. Pentru ce a cerut și primit banii”, publicat pe 15 februarie 2022.
Mai exact, Urechi nu este de acord cu următoarea afirmație: „șeful de secție ar fi pretins de la el 2000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav incurabil și a urgenta începerea tratamentului oncologic”, care, potrivit lui, „nu corespunde adevărului și este defăimătoare”. Informația la care Urechi face referire a fost preluată de ZdG dintr-un comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție.
Astfel, Virgiliu Urechi cere dezmințirea informației publicate în articol, prezentarea scuzelor publice și solicită UN milion de lei drept despăgubiri pentru „informații false și denigratoare”.
Virgiliu Urechi a expediat cererea prealabilă către „Victoria Leasing” S.R.L., companie care nu are nicio legătură cu Ziarul de Gardă.
„(…) Tot cu referire la așa-numita „internare” vă mai informăm că: din declarațiile denunțătorului, care, apropo, are antecedente penale, ei au venit la consultația medicului (Virgiliu Urechi) cu extras – trimitere 027/e unde deja era fixată data internării pe 15 februarie 2022. Pacienta și s-a internat pe 15 februarie 2022, nici mai devreme, nici mai târziu.
Referitor la falsitatea declarației precum că șeful secției a pretins suma de 2000 de euro: din procesul-verbal de percheziție, pe masa de serviciu al șefului de secție a fost depistat un plic! Despre existența în acel plic a 2000 de euro am aflat în rezultatul percheziției. Medicul nu a fost prins în flagrant în timp ce primea bancnotele (…) Tot referitor la mențiunea falsă precum că medicul „a pretins suma de 2000 de euro”: din stenograma obținută în rezultatul măsurilor speciale de investigație, care reprezintă proba acuzării în dosarul penal, denunțătorul a fost acea persoană care a inițiat vorba despre mulțumire și nu medicul/ șeful secției, cu atât mai mult nu era pentru rând la internare (…)”, susține Virgiliu Urechi în cererea prealabilă privind „dezmințirea informațiilor denigratoare, prezentarea scuzelor publice și repararea prejudiciului moral” expediată Ziarului de Gardă.
Pe 15 februarie 2022, citând un comunicat al CNA, ZdG scria că un șef de secție din cadrul Institutului Oncologic a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Conform CNA, medicul era bănuit de corupere pasivă, fiind denunțat de către un pacient. Potrivit denunțătorului, șeful de secție ar fi pretins de la el 2000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav incurabil și a urgenta începerea tratamentului oncologic. Discuția ar fi avut loc pe 11 februarie 2022 în biroul medicului, după care a fost sesizată conducerea instituției medicale și, respectiv, CNA. În acest caz a fost pornită o urmărire penală în temeiul articolul 324 din Cod penal – coruperea pasivă.
Pe 28 martie 2022, ZdG a publicat o anchetă despre cum se investighează și cum (nu) se pedepsește corupția de la Institutul Oncologic, în care este menționat faptul că la câteva zile după ce a fost reținut, pe numele lui Urechi a fost depus un nou denunț de către o persoană, care susținea că i-ar fi oferit mită medicului pentru servicii similare.
Dosarul de corupere pasivă, pe masa magistraților
Cauza penală în care medicul este învinuit de corupere pasivă se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, fără a avea o sentință. Următoarea ședință pe dosar este programată pentru data de 8 iunie 2023.
ZdG nu este singura instituție media pe care Virgiliu Urechi intenționează să o acționeze în judecată. Conform informațiilor publice, el a mai trimis cereri prealabile în adresa Centrului de Investigații Jurnalistice, dar și în adresa portalului sanatateinfo.md.
„Virgiliu Urechi a acționat în judecată Centrul de Investigatii Jurnalistice, cică i-am fi lezat onoarea și demnitatea. Informația a fost de la CNA care l-a reținut. Reporterii noștri și-au făcut meseria și au documentat care medic a fost reținut și pentru ce fapte, iar mai departe au urmărit tot anul acest subiect. Doctorului i-a mai fost confiscată o mașină de 500 mii de lei. Apropo, el cere de la noi drept despăgubire morală suma de 500 mii de lei… Înteleg că vrea să-și recupereze costul mașinii confiscate….. Ne-a trimis cerere prealabila la un an de când am scris știrea despre reținerea lui. Răspunsul la cerere văd că nu l-a prea interesat. Omul așteaptă să ne vedem în instanță…. Voia boierului… Doar că noi o să ne facem în continuare munca și o să mai scriem despre el...”, a scris pe contul său de facebook jurnalista Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurbalistice.
„Am primit scrisoarea și ne cere despăgubiri morale pentru defăimare în valoare de 500 de mii de lei. Spune că îi este rușină să iasă din casă din această cauză, dar eu mă întreb dacă doar faptul că despre el s-a scris în presă îl face să îi fie rușine sau a avut remușcări și în alte situații. Totodată, deși e o cerere prealabilă folosește un limbaj nu tocmai potrivit în ea și poate că ar trebui să-i trimitem și noi o cerere de chemare în judecată pentru intimidarea reporterului care a scris știrea”, menționează Elena Cioina, editor-coordonator la portalul Sănătate INFO.