Vacanța de toamnă pentru elevii din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal ar putea fi prelungită până pe 7 noiembrie. Noile măsuri emise de CNESP
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a recomandat Ministerului Educației și Cercetării (MEC) examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă pentru elevii din instituțiile de învățământ primar,
gimnazial și liceal până pe 7 noiembrie în teritoriile, în unitățile administrativ-teritoriale (UAT) de nivel întâi și de nivelul al doilea: municipiile Chișinău și Bălți și UAT ale unității teritoriale autonome Găgăuzia, în care este stabilit pragul de alertă roșu.
Pentru a afla dacă vacanța elevilor urmează să fie prelungită, Ziarul de Gardă a contactat-o telefonic pe purtătoarea de cuvânt a MEC, Cristina Gonța, însă aceasta nu a răspuns la apelul ZdG.
În contextul agravării procesului epidemic al infecției COVID-19 în R. Moldova, în special la nivelul municipiilor Bălți și Chișinău, în contextul riscului sporit de răspândire în continuare a infecției provocate de virusul SARS-CoV-2 și în scopul asigurării unui grad adecvat de pregătire și răspuns la infecția COVID-19, membrii CNESP au decis prelungirea până pe 30 noiembrie curent, pe întreg teritoriul R. Moldova, a stării de urgență în sănătate publică.
Totodată, Comisia a decis să sisteze organizarea și desfășurarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive).
„Admiterea beneficiarilor în instituțiile sociomedicale, instituțiile de reabilitare/recuperare/balneosanatoriale se va efectua în baza rezultatului unui test diagnostic la COVID-19, indiferent de statutul de vaccinare (test rapid de diagnostic Ag SARS-CoV-2 valabil 48 ore sau test PCR la COVID-19 valabil 72 ore)”, se arată în document.
Deși hotărârea CNESP a fost emisă pe 26 octombrie curent, decizia a fost publicată abia joi, 28 octombrie.
Anterior, MEC a atenționat conducătorii instituțiilor de învățământ general publice şi private să stabilească, în perioada vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor.
În contextul în care situația epidemiologică în municipiul Chișinău este extrem de alarmantă, cu tendința de extindere, prin infecția cu noul coronavirus, pe teritoriul administrativ se menține nivelul de alertă „cod roșu”. Decizia a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CESP), care a solicitat suportul Guvernului și Ministerului Sănătății (MS) în gestionarea eficiente a crizei pandemice COVID-19 cu alocarea resurselor necesare pentru procurarea, în regim de urgență, a echipamentelor și consumabilelor medicale necesare.
CESP a municipiului Chișinău a luat act de insuficiența paturilor reanimare și terapia intensivă pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 în spitalele clinice municipale și solicită suportul MS în extinderea capacităților de internare a pacienților cu COVID-19 în spitalele din subordinea republicană, în spitalele departamentale și private.