Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Un ordin emis de…

DOC Un ordin emis de Ministerul Mediului legalizează vânătoarea de căpriori în sezonul de vânătoare 2023-2024

Sursa foto: TV8

Un ordin al Ministerului Mediului emis pe 28 iulie 2023 legalizează vânătoarea de căpriori în sezonul 2023-2024. Moldsilva susține că acest ordin a fost emis pentru a reduce suprapopulația de căpriori, iar experții în domeniu susțin inițiativa.

„Doar voi aveți putere pentru a opri asta… Din data de 19 August s-a dat voie să se vâneze căprioare. Cei din domeniu spun că și așa era o problemă, fiindcă braconierii le vânau, acum însă asta va fi legal”, ne-a scris zilele trecute, alertat, un cititor. ZdG a discutat cu autoritățile din domeniu pentru a cere explicații. 

Conform ordinului, vânarea căpriorilor va fi permisă de la 19 august până la 15 octombrie pentru masculi și de la 1 septembrie până la 31 decembrie pentru femele. Autoritățile estimează vânarea a 168 de căpriori pe întreg teritoriul țării.

Potrivit Moldsilva, pentru a soluționa problema suprapopulării căpriorilor pe teritoriul R. Moldova, vânarea ar asigura un efectiv sănătos în fondul forestier. Contactată de ZdG, Iuliana Cantaragiu, fosta ministră a mediului, actuală consilieră prezidențială în domeniul mediului și al schimbărilor climatice, consideră că, pentru a preveni suprapopularea căpriorilor, există și alte soluții. „O soluție ar putea fi să fie scăzut nivelul densității căprioarelor pe metru pătrat. O opțiune ar fi ca acestea să fie transportate în altă parte. Sunt niște ipoteze pe care vrem să le analizăm să vedem dacă putem să le punem în practică.”

La fel consideră și directorul Rezervației Naturale Codrii, Gheorghe Manic, care a subliniat importanța menținerii sub control a animalelor sălbatice pe teritoriu R. Moldova în conformitate cu legea. „În ariile protejate sunt trei metode: capturarea, imobilizarea și a treia e strămutarea animalelor prin ademenirea lor în alte zone. Sunt unele metode care nu pot fi întreprinse din lipsa surselor de buget. Cea mai eficientă ar fi vânătoarea selectivă, pentru extragerea animalelor bolnave. Aceasta reprezintă un șir de măsuri în ariile protejate care trebuiesc gândite pas cu pas pentru a nu dăuna naturii, nici faunei, și nici rezervației”, a punctat acesta. 

Ordinul a intrat în vigoare la data emiterii, pe 28 iulie 2023.